Бирата като начин на живот

  • Сподели:
Бирата като начин на живот

Бирата се смята за най-старата алкохолна напитка в света - първите сведения за варене на бира датират от преди повече от 6000 години. Днес заема трето място в класацията за най-консумирани напитки, нареждайки се след водата и чая. Изкуството на доброто производство носи своите специфики, тайни и дъх на хмел от Древността.

Производството в основата си е свързано с варене и ферментация на нишесте от малцов ечемик, пшеница, ръж, царевица, овес, ориз, лимец, коноп - в зависимост от вида. За успешната ферментация се ползва бирена мая. За да се продаде отличителния вкус и специфичен аромат се добавя хмел, билки или пловоде.

Основно бирата се дели на 3 вида - лагер, ейл и ламбик, а стандартното алкохолно съдържание е между 4 и 6%.

Лагер бирата е най-разпространеният вид бира в световен мащаб. Над 90% от най-популярните марки са лагер бира. Процесът на ферментация протича при относително ниски температури - между 5 и 15%, благодарение на дрожди за долна ферментация. Постепенно се изсветлява и насища с въглероден диоксид. Самата напитка е по-лека, бистра и светла, с по-малко аромати. Консумира се силно изстудена. Основните подвидове на лагер бирата са светъл лагер, пилзнер, европейски амбър лагер, тъмен лагер и бок, като всеки подвид има своите подразделения.

Ейл бирата ферментира при по-високи температури 15 - 25%, в горната част на контейнера, благодарение на дрожди за висока ферментация. Ейл се отличава с по-плътен вкус, по-силен аромат, по-високо съдържание на алкохол и често с плодов послевкус. Основните видове ейл са: английски пейл ейл, шотландски ейл, ирландски ейл, американски ейл, английски кафяв ейл, портър, стаут, индийски пейл ейл, германски ейл, белгийски ейл, френски ейл, кисел ейл, белгийски силен ейл, силен ейл, хибридна кехлибарена бира, хибридна светла бира. Забравихте ли началото?! Всеки от тези видове има свои специфики в производството и още няколко подвида.

Ламбик бирата се произвежда само в Белгия - в района на Брюксел и според някои класификации може да се причисли към "кисел ейл". Ферментацията протича в бъчви за производство на вино, благодарение на диви дрожди, които се срещнат само в този район. Точно и поради уникалността на дрождите, които се отличават от култивираните дрожди, използвани за производството на лагер бирата и ейла, ламбик бирата е обособена като самостоятелен вид. Към днешна дата са регисрирани само 6 производителя на ламбик бира. Подвидовете са съответно: чист (несмесен) ламбик, гьоз, плодов ламбик и фаро.

Следва продължение...

Бирата като начин на живот

Снимка: Wikipedia