Как да разберем дали яйцата са пресни

  • Сподели:
Как да разберем дали яйцата са пресни

Ако имате малки деца вкъщи, добре e да готвите с възможно най-пресни яйца. Същото важи и за хора с по-чувствителни организми, както и за всеки, който просто иска да се храни с качествени продукти.

Има много лесен трик, който ще ви помогне да разберете на колко дни са яйцата. Черупките им са порести, което ще рече, че позволяват на въздуха да прониква през тях. Колкото повече време минава, толкова повече въздух влиза.

Затова просто потопете яйцето в дълбок съд с вода. Ако остане на дъното, значи е съвсем прясно. Но ако изплува, е по-добре да го изхвърлите, пише Beu.bg.

С помощта на тази снимка ще ви е лесно да прецените колко точно прясно е яйцето.

Как да разберем дали яйцата са пресни

1. Пресни яйца

Яйцето ще падне на дъното и ще остане легнало на едната си страна.

2. Яйца на една седмица

Яйце на седмица ще остане на дъното на купата, но долната (по-широката) част ще се повдига леко.

3. Яйца на две-три седмици

Яйце на три седмици все още ще се задържа на дъното, балансирайки на горната си част, а долната - ще се повдигне нагоре. Такива яйца трябва да се консумират колкото се може по-скоро, защото не след дълго стават негодни за ядене.

4. Развалени яйца

Яйце, което е развалено или вече негодно за консумиране, ще изплува на повърхността и ще се задържи там. Такива яйца не бива да се консумират, те са вече вредни за здравето.

Как да разберем дали яйцата са пресни

Най-здравословните източници на протеини:

1. Изварата е най-здравословният източник на протеин, който снабдява организма с енергия и "държи глада настрана". Една чаша съдържа около 25 г протеин.

2. Риба тон намаляват риска от инсулт. Една консерва от този вид риба съдържа около 25 г протеини и полезните омега-3 мастни киселини.

3. Тиквените семки са друг вариант за набавяне на белтъчини, подходящи са и за вегетарианците. Те съдържат още магнезий и цинк, а освен това са нискокалорични. В половин чаша тиквени семки има 14 г белтъчини.

4. Яйцето съдържа витамини, които поддържат здравето на очите, косата, костите. То добавя полезни мазнини към хранителния режим и е чудесен избор за закуска. Едно твърдо сварено яйце съдържа около 6 г протеини.

Според докторите жените над 19-годишна възраст се нуждаят от 46 г протеин дневно, докато мъжете на същата възраст - от 56 г., пише Puls.bg.

Снимка: freeimages.com/TeeBeeWee