Котка в кухнята ни гостува с рецепта за вкусни мекици

  • Сподели:
Котка в кухнята ни гостува с рецепта за вкусни мекици

Мекичките на леля Мариянка от Вършец

Провикнах се през терасата на Галето, че мекичките са божествени и да каже на майка ѝ, че искам рецептата. Ние тъкмо стягахме багажа за наобратно, пренасях в колата разни неща, когато леля Марияна с Галето се появиха на общата ни ограда. Та ми я каза, докато стояхме на оградата, но разбира се... не очаквайте грамажи.

Едно бурканче кисело мляко (тя кваси в буркачне, но да кажем около 500 грама).
В млякото загасяме 1 ч.л сода бикарабонат + 1 ч.л винен оцет. Когато шупне добавяме едно яйце ("моето е с 2 жълтъка", казва ми тя, така че трябва да е Л или ХЛ според мен.)

Правим кладенче от брашно, в което добавяме сместа и "малко вода с която съм измила съда от нея" - аз реших, че ще е около 50 мл, 1 ч.л сол.
Замесваме меко, леко лепкаво тесто - ето тук и аз още не съм го измерила колко е - на око мисля около 350 гр, защото не знаех и дали ще се получи, но следващия път ще (макар че зависи от много неща в състава на брашното).

Оформяме като топка и оставяме да почива за около 40 минути (а ако може и повече, та дори и за една нощ), покрито с кърпа да не изсъхне или намазнено с олио и в торба.

Тънкостта, казва леля Марияна, е на второто премесване с брашно да добавиш и 1 ч.л сода бикарабонат и с тях да дозамесиш тестото. Това мен лично ме изненада.

После режеш малки парчета, оформяш на топка и от нея оформяш с пръсти мекички. Може да добавиш пълнеж от сирене и пържиш в съд с повече мазнина до златисто.

Това е! 
У дома с домашен конфитюр от ягоди и сладко от смокини.
Да ви е сладко!

Автор: Котка в кухнята, която може да последвате за още вкусни котешки рецепти.