Лесни матча кексчета за прохладните следобеди

  • Сподели:
Лесни матча кексчета за прохладните следобеди

Матча е японски зелен чай на прах, произведен от фино стрити на прах изсушени млади чаени листа. Вкусът му е леко сладък и землист. Листата на Матча се отглеждат на храсти със зелен чай и се държат на сянка. Сянката увеличава съдържанието на хлорофил в листата, което създава яркозелен цвят, пълен с хранителни вещества. След това листата се събират ръчно и се отстраняват стъблата и жилките. Целият процес на смилане на листата отнема около един час и се извършва на тъмно, за да се предпазят хранителните вещества.

Матча на прах има пристрастяващ земен, гладък вкус на зелен чай. Той придава дълбока комплексност на печените изделия и прекрасно допълва белия шоколад. Матча от церемониален клас е най-висококачествената матча с най-наситен яркозелен цвят, най-голямо съдържание на кофеин и най-малко горчив вкус. Докато кулинарният клас е най-ниският клас матча, който обикновено се използва за печене, тъй като ароматите не са толкова чисти, имат малко съдържание на кофеин и са по-горчиви. 

За тази рецепта ще ви трябват брашно, матча на прах, едно яйце, захар, бакпулвер, сол, екстракт от ванилия, бадемово мляко, кокосово масло, лимонов сок и кора и малко пудра захар, ако желаете.

Смесете сухите и мокрите съставки.
Започнете, като вземете две купички. В едната сложете сухите съставки - брашно, бакпулвер, матча, сол и захар - и ги разбъркайте. В другата разбийте яйцето и смесете с ванилията, бадемовото мляко, кокосовото масло и лимоновия сок и кора. След като сте направили това, на практика вече сте наполовина готови!

Вземете мокрите съставки и ги смесете в купата със сухите съставки. Разбъркайте, докато се съединят, но не прекалявайте с разбъркването. След това сложете сместа във формата за печене и пъхнете във фурната. Около 15 минути по-късно проверете дали кексчетата са готови с клечка за зъби и ако е необходимо, ги изпечете за още няколко минути. Когато са готови, оставете ги да се охладят за малко във формата и след това ги преместете върху решетка.

Търпеливо сте изчакали матча кексчетата да се охладят и сега е време да бъдете възнаградени. Но изчакайте - ако искате допълнителна сладост, поръсете ги с малко пудра захар. Ако искате нещо повече от това, може да направите лимонова глазура от лимонов сок, пудра захар и малко ванилия или глазура от матча, направена от матча на прах, малко мляко и пудра захар.