Овесените ядки: хранителни и здравословни ползи за тялото

  • Сподели:
Овесените ядки: хранителни и здравословни ползи за тялото

Овесът може би е една от най-здравословните зърнени храни на земята. Чудесен източник на редица важни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

А в статията ще научиш какво точно представлява и какви са хранителните и здравословните му ползи за тялото. Освен това ще намериш и някои вкусни и полезни рецепти с овесени ядки, които може да изпробваш още днес.

Какво е овесът?

Овесът е житно растение, което отглеждаме главно заради зърната му. От тях се приготвят различни хранителни продукти - грис, брашно, овесени ядки (към които главно ще се насочим тук) и др.

За да стигне до нас под формата на добре познатите ни овесени ядки, овесът преминава през специална обработка, която отделя зърната от неядивната част на растението и от тяхната обвивка.

Овесени ядки - хранителен състав

Вече споменах за богатото съдържание на витамини, минерали и фибри в овесените ядки. Освен това, те са и доста хранителни. Съдържат главно бавни (сложни) въглехидрати, но и протеин и мазнини - в по-малки, но значими количества.

Овесените ядки са доста калорични и въпреки многобройните ползи, количеството им в твоя хранителен режим трябва да бъде съобразено с цялостния калориен прием, както и с препоръчителната доза фибри за деня.

100 грама овесени ядки съдържат*: 390 ккал | 17 г белтъчини | 8 г мазнини | 66 г въглехидрати (10 г фибри)

*Тези стойности са приблизителни - хранителният състав може да варира леко между различните видове и марки.

Богатият набор от витамини и минерали в овесените ядки включва калций, калий, манган, фосфор, магнезий, желязо, селен, цинк, някои витамини от B група и др.

Фини или едри овесени ядки?

В зависимост от начина на обработка се отличават два вида овесени ядки - фини и едри. Едрите овесени ядки са по-предпочитаният вариант от двата, тъй като начинът на обработка при тях осигурява запазването на повече полезни хранителни вещества в състава им.

Повечето фибри в едрите овесени ядки означават по-бавно усвояване и по-нисък гликемичен индекс (ГИ). С други думи, те могат да те заситят равномерно, за по-дълъг период от време.

Но ако имаш по-чувствителен чревен тракт, богатите на фибри едри овесени ядки могат да го подразнят, така че в този случай фините имат леко предимство. При всички други случаи, аз лично препоръчвам консумацията на едри овесени ядки.

Овесени ядки и овесени трици

Овесените ядки са сърцевината на овесеното зърно, а овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици се съдържа по-голямата част от фибрите на зърното, но с фибрите "повече" не винаги означава "по-добре". Именно високото съдържание на фибри в триците прави консумацията им невъзможна за много хора, защото дразнят стомаха и червата.

Овесени ядки - ползи за здравето

1. Полезни са за сърцето - голяма част от влакнините в овесените ядки са бета-глюкани. Това са вид водноразтворими фибри, които притежават редица ползи за здравето:

• Понижават холестерола и в частност - лошия (LDL) холестерол;

• Понижават нивото на кръвната захар и инсулиновия отговор;

• Спомагат развитието на полезни бактерии в чревния тракт.

2. Засищат лесно и помагат в борбата с теглото - овесените ядки не само са вкусни, но и доста засищащи. С други думи, лесно можеш да се заситиш, като поемеш по-малко храна и следователно - по-малко калории.

3. Полезни са за храносмилателната система - овесените ядки са богати на фибри. А фибрите са добре познат съюзник при стомашни и чревни проблеми. Приемът на фибри повишава теглото и водното съдържание на изпражненията, а това прави отделителния процес по-лесен.

Освен това, както вече споменах, е установено, че разграждането и ферментацията на бета-глюканите подобрява разнообразието на чревната микрофлора. Това, на свой ред, може да подобри някои храносмилателни проблеми като диария, запек и синдром на раздразнените черва. Има и друг вариант за подобрение тук - пробиотик… но защо да не използваме по-вкусното и приятно решение в случая.

Овесени палачинки с мед

Ако имаш време и желание за нещо по-интересно и още по-вкусно - препоръчвам ти да си направиш овесени палачинки. Те са и моят любим вариант за консумация на овесени ядки.

Съставки:

• 1 яйце;
• 3 белтъка;
• 60 г овесени ядки;
• 2-3 г какао;
• 1 ч.л. мед.

Начин на приготвяне:

Яйцето, какаото и белтъците се разбъркват добре в купичка. Овесените ядки се смилат с блендер, до получаване на едро брашно. Или можеш да използваш фини овесени ядки. Добавяш смлените ядки към яйчената смес и разбъркваш добре. От сместа се оформя 1 или повече палачинки в размер по избор, които се изпичат на незалепващ тиган. Готовите палачинки можеш да овкусиш с лъжица мед.

Приблизителна хранителна стойност: 370 ккал; 21 г белтъчини; 10 г мазнини; 49 г въглехидрати.

В заключение

Овесените ядки са много полезна и приятна за консумация храна, стига да знаеш как и в какво количество да ги приемаш. Независимо от целта ти, те лесно ще намерят място в твоя хранителен режим и ще можеш да се възползваш от многото им полезни качества.