Ризлинг - царят на бялото вино

  • Сподели:
Ризлинг - царят на бялото вино

Според множество винени критици и тънки познавачи, ризлингът е най-добрият сорт за правене на бяло вино, изпреварвайки в много отношения и шардонето, което е другият главен претендент за първото място.

През последните години ризлингът става все по-пoпулярен и в България, особено сред аудиторията с по-висока винена и гурме култура.

Ето десет интересни факта за ризлинга, които е добре да знаем:

1. Ризлинг (на немски: Riesling), известен и като рейнски ризлинг, е стар бял винен сорт грозде, който произхожда от района на реките Рейн и Мозел, Германия.

2. Името "Ризлинген" е споменато за първи път в немски документ, подписан с датата 13 март 1435 г. Името "Ризлинг" за първи път е засечено през 1552 г.

3. Освен в Германия, където заема 25% от всички насаждения, сортът е разпространен и в много други страни, които са с традиции в производството на вино.

4. В България сортът ризлинг е райониран и се отглежда в по-хладните североизточни райони. Българският ризлинг е бял хибриден винен сорт грозде, селектиран през 1951 г. чрез кръстосване на сортовете Димят и Ризлинг.

5. Сортът ризлинг се използва за получаване на висококачествени бели трапезни вина (сухи и сладки) и пенливи вина. Той натрупва захари около 18-19% при много добра киселинност.

6. Алкохолното съдържание на ризлинга почти никога не нахвърля 11% - още едно голямо предимство на това вино.

7. Високата захарност и киселинност на ризлинга му позволяват да старее с достойнство в бутилката. Ако имате млад ризлинг вкъщи, дайте му време да отлежи и да разгърне целия си потенциал. Ризлингът е най-добре да се пие, когато е 5-годишен - това е пикът в неговото развитие.

8. Ризлингът се отличава с бледожълт цвят, понякога клонящ към зелено, фин плодов вкус и аромат на ябълка, праскова, кайсия и мед. Ароматът подлежи на развитие при съхранение и добива комплексен, специфичен и пикантен характер.

9. Няма да сгрешим, ако кажем, че ризлингът е универсално вино, което може да се поднесе почти с всичко - ястия със зеленчуци, студени предястия, риба, морски дарове, месо. Никога няма да сбъркате, ако комбинирате ризлинг със сирена със синя плесен или с по-силен аромат като рокфор. Това вино прави идеална компания и на свежите плодове и плодовите десерти.

10. Ризлингът се поднася добре охладен - 11ºC e перфектната температура за това вино.

Ризлинг - царят на бялото вино

Снимка: winecoolerdirect.com