Всичко, което трябва да знаем за розето

  • Сподели:
Всичко, което трябва да знаем за розето

През последните години розето стана много модерно, включително и у нас. Вече всяка българска изба (винпром) прави розе.

Произход

Розето се ражда в южните райони на Франция, където от векове хората обичат да пият по-сухи вина. Розоето е идеалният избор за летните месеци, защото е свежо като бялото вино, но има и връзка с червеното, пред което се прекланят във Франция. 

Технология

Розето не се прави от смесването на бяло и червено вино, а само от червено грозде, но по технологията на бялото вино. Тънкият момент при розето е, че ферментиращото грозде има съвсем кратък (само няколко часа) допир с люспите (ципите), които всъщност придават червения цвят на виното.

Само при определени видове пенливи розета се допуска смесване на бяло и червено вино. В повечето случаи към бялото вино се добавя малко червено, за да се предаде цвят и завършеност на вкуса.

Палитра

Вкусът на розето има широк диапазон - от елегантен, деликатен и фин до наситен и плодов. Същото се отнася и за цвета на розето, който може да варира от перлено, сиво-розово, "лучена люспа", цвят "сьомга" до наситено розово, наподобяващ ягода или малина.

Тялото на розето е елегантно, но това не значи, че винаги е леко. Едно розе може да бъде стегнато или пищно, сладко или съвсем сухо. Ароматът на розето включва малина, череша, ягода, кайсия, цветя, билки, подправки... Понякога розето може да има и обсебваща минералност.

Стилове

Има няколко популярни стила при розето. Розетата от Прованс, Франция са нежни, ефирни, пивки, плодови и с приятна киселинност, отличават се с по-светъл цвят.

Италианските розета по-дълго ферментират заедно с ципите, а след това и отлежават в дъбови бъчви, което ги прави по-наситени като цвят, аромат и тяло.  

В Калифорния пък правят blush wine (англ. to blush - поруменявам) - доста сладко розе, но с ниско съдържание на алкохол.

Етикет

Розето се сервира изстудено от 10 до 12 градуса. В зависимост от личните предпочитания на този, който го консумира, то може да бъде с един-два градуса по-студено или топло. Пенливите розета трябва да бъдат студени от 7 до 9 градуса.

Има специални чаши за розе (с леко разтворен край), но може да го разлеете и в (не повече от 100 мл) чаши за бяло вино. 

При бялото и червеното вино много се спори за изби, региони, сортове, реколти, докато при розето това не е толкова важно, колкото удоволствието от самата му консумация.

Розето е "непретенциозно" вино и по друга линия - може да го пиете навсякъде: вкъщи, на пикник, в ресторант, на парти или прием. Облечени официално или с къси панталони и маратонки.

Гурме

Розето е подходящо за аперитив и за най-разнообразна храна, което го прави почти универсално вино. 

Розето превъзходно се комбинира с всички ястия от средиземноморската кухня. Идеално се съчетава и с традиционната италианска паста или розото, паеля и ястия, приготвени на Уок тиган.

Никога няма да сбъркате, ако поднесете по-светло и кисело розе с мазни меса, а сухите с ордьоври, салати и риба. Наситените розови и по-сладки вина добре се комбинират с различни видове сирене, плодове, червена риба и месо на грил. Полусухите розета са отлична комбинация с десерти.