Как терапевтичните кучета могат да подобрят психическото и физическото ни здраве

  • Сподели:
Как терапевтичните кучета могат да подобрят психическото и физическото ни здраве

Терапевтичните кучета са домашни любимци, които подобряват здравето ви, като оказват емоционална подкрепа. Можете да обучите кучето си да бъде терапевтично куче, за да осигурите подкрепа на себе си и на другите.

Кучетата за терапия могат да посещават различни места, включително старчески домове, домове за деца в неравностойно положение, сираци, училища, хосписи и болници. Те са обучени да бъдат внимателни и приятелски настроени и да приемат непознати да ги прегръщат или галят. Те са търпеливи.
Други домашни любимци, които могат да се използват за емоционална подкрепа, са котки, зайци, птици, коне - дори лами и алпаки.
Може да сте чували и за служебни кучета, но те са различни от терапевтичните кучета.

Служебните кучета са обучени да изпълняват специфични задачи от името на своите собственици. Те получават строго обучение от висок клас, ориентирано към задачи, насочено специално към подпомагане на техните собственици да се справят с уврежданията. Има закони, които позволяват на тези кучета да придружават собствениците си на обществени места. 

Кучетата за лечение понякога се наричат ​​"кучета за утеха". Те подпомагат психичното здраве на човек, като осигуряват внимание и комфорт. Тяхното поведение и безусловна любов може да имат терапевтична полза за тези, които са изправени пред трудни здравословни предизвикателства. За разлика от служебните кучета обаче, всеки може да се наслади на терапевтично куче.

Как терапевтичните кучета могат да подобрят здравето ви

Известно е, че някои психични заболявания и психични разстройства реагират добре на терапевтичните кучета. Пациенти, диагностицирани с редица проблеми, като депресия, биполярно разстройство, аутизъм, посттравматично стресово разстройство (ПТСР) и болест на Алцхаймер, се възползват от взаимодействието си с терапевтични кучета и други животни, и реагират много добре.

Понякога емоционалните предизвикателства са резултат от физически здравословни проблеми и терапевтичните кучета също могат да помогнат с тях. Изследванията показват, че пациентите, които се възстановяват от тежка операция или тежък инцидент, които участват в терапия с помощта на животни, съобщават за по-малко болка. Проучванията показват, че такива взаимодействия могат да увеличат повишаващия настроението хормон окситоцин и да намалят хормона на стреса - кортизол. Какъв вид кучета могат да бъдат определени като терапевтични

Всяка порода кучета може да бъде терапевтично куче с малко обучение. А на някои породи кучета това дори е природно заложено в гените.
По-големите породи като голдън ретривъри, кане корсо, немска овчарка, белгийска овчарка, санбернари и лабрадори обикновено се използват като терапевтични кучета с висок процент на успеваемост. Но по-малките породи като мини пудели и померани са добър избор, когато кучето и стопанинът споделят малко пространство.Доброто поведение на кучето може отчасти да е функция на неговата порода, но зависи най-вече от това как е отгледано и колко равномерно се развива темпераментът му. Както добре знаем няма зло куче, но зли хора има много.