Верен другар и домашен любимец – избор на подходящо куче – част 1

  • Сподели:
Верен другар и домашен любимец – избор на подходящо куче – част 1

Ако искате да намерите своя верен другар е важно да изберете такова куче, което най-добре се вписва в начина ви на живот.

Как да разберем коя е най подходящата порода за нас
Докато плюсовете от притежаването на куче вероятно са по-големи от всеки друг домашен любимец, те също идват с много отговорности и разходи. Всички кучета се нуждаят от ежедневни разходки на открито, редовни медицински прегледи и много внимание от техните стопани. За да сте сигурни, че ще намерите идеалното куче за вас, трябва да имате предвид няколко фактора. Какъв размер куче отговаря на вашия начин на живот? Въпреки че изглежда логично куче от по-дребна порода да се чувства по-добре в апартамент, отколкото куче от едра порода, това не е непременно вярно. Всички кучета се нуждаят от ежедневни разходки и дейности на открито, но някои се нуждаят повече от други. Например, извънгабаритните Нюфаундленди, всъщност предпочитат да се излежават вкъщи и да се наслаждават на спокойни разходки. А най-малките териери могат да бъдат изключително буйни и да се нуждаят от много игри, движение и стимулация на открито.

Малко кученце или по-възрастно куче да изберем?
Не може да се отрече, че кученцата са очарователни, но заедно със сладостта идва допълнителна отговорност. Кученцата изискват повече време и внимание за домашно обучение и възпитание на поведение, което може да включва търпеливо понасяне на ''злополуки'' и фази на дъвчене. Поради тези причини хората, които нямат време за кученце или предпочитат да не се занимават с обучението му, често решават да осиновят по-възрастно куче. Освен това малките деца или възрастните във вашето семейство може да нямат търпението или способността да играят и да се занимават постоянно с кученцето.

На чистокръвни или смесени кучета да се спрем?
Друг избор може да бъде между чистокръвна или смесена порода. Някои хора предпочитат чистокръвни кучета, защото обичат да участват в киноложки изложби или са привлечени от визията или характеристиките на определена порода. Други хора предпочитат смесени породи, единствени по рода си кучета. Осиновяването на куче, което се нуждае от добър дом, независимо дали е кученце или възрастно куче, чистокръвно или смесена порода, може да бъде много възнаграждаващо. Някои хора казват, че осиновените кучета проявяват специална връзка и признателност към своите собственици. Какъвто тип куче да предпочетете, има предимства и недостатъци, които трябва да имате предвид.

Чистокръвни породи кучета
Плюсове - Склонни да разпознават общи физически характеристики, като размер.
Склонни да познават общи поведенчески характеристики, като темперамент и характер.
Минуси - По-голям риск от генетични здравословни проблеми.
Скъпо за покупка.

Смесена порода кучета
Плюсове - Генетичното разнообразие означава по-малка склонност към здравословни проблеми.
Желани качества на повече от една порода, като размер, темперамент, характер.
По-евтина такса при закупуването му.
Минуси - По-малко сигурност относно физическите и поведенчески характеристики, особено с кученце. 
Общите характеристиките при кучета със смесена порода могат да бъдат както добри, така и лоши.

Следва продължение…

Виж още