Космати рицари и преродени души - кучетата са съвършени създания

  • Сподели:
Космати рицари и преродени души - кучетата са съвършени създания

Хората имаме нужда от празници, дати и отбелязвания. Те са още нещо, което да ни напомня, че животът е хубав. Но и че се движи постоянно.
Кучетата не помнят дати. Нито имат представа от публикации в социалните мрежи. 

Кучетата разбират и помнят отношението. Уважението. Обичта. Прегръдката. Почесването зад ухото. Миризмата на плътта ви. Мирисът на вашия дом.
Не искат абсолютно нищо. Често не са арогантни, категорично не са високомерни. Радват се на храна и вода. И онова щастливо очакване най-после да хвърлите пръчката. Или топката. Ако нямате нищо за хвърляне, пак ще вървят до вас и ще ви обичат.

Чувстват се виновни и не е необходимо да им държите специална реч за постъпката. Разбират сами вината и грешките си. Свиват гарда, даже и вие да сте прегрешили пред тях. 

Не искат да ги оставяте сами и са привързани към вас, но не по онзи опустошителен, унищожителен начин да обсебват личното ви време и свобода - просто искат времето ви да минава заедно. 

Космати рицари. Преродени души. Съвършени създания, на които ние трябва да благодарим. Всеки ден. И след август. 

Никога не си взимайте и осиновявайте куче, независимо неговата порода, ако не възнамерявате да полагате грижи за него. И ако вашата обич и всеотдайност ще бъде краткотрайна. 

Не си взимайте и осиновявайте куче с идеята, че един ден, когато то направи беля, или когато цялото това занимание ви омръзне, ще го захвърлите на някоя поляна, ще го зарежете на пътя, изоставяйки го на произвола на съдбата. 
За това същество, независимо неговата порода, вие сте целият свят.

Използват се и се срещат термини като "господар", както и "стопанин". 
Не сте нищо от двете. 
Вие сте целият свят за кучето. 

Погледете в очите му. 
Какво виждате? 
Ако виждате себе си е проблем. Трябва гледката да е различна. 

Кучетата, освен всичко посочено, са и ангажимент, както и отговорност, докато са живи. Ваша отговорност. 

Грижете се добре за тях. 
А това е лесно. 
Просто ги обичайте. 

В замяна ще получите - преданост, лоялност, възвръщаемост на любовта, стократно надхвърляща тази, която вие давате, нов вид усещания и емоции, неподозирани от тези в човешката природа и разбира се, приятелство и другаруване до живот.