Перуанското голо куче

  • Сподели:
Перуанското голо куче

На EuroDogShow 2017 в Киев, Украйна се проведе официална презентация за Европа на филм на ЮНЕСКО за породата Перуанското голо куче (Peruvian Hairless Dog, Peruvian Inca Orchid).

Перуански дипломати, кинолози и автентични индиански танцьори направиха незабравимо шоу, с музика, танци, багри и истории за Перу и Макчу Пикчу.

Перуанското голо куче, наречено още перуанска орхидея на инките, е древна порода от Андите, позиционирано в 5-та породна група, 6-та секция – примитивни породи, според стандартите на FCI (Международната киноложка федерация).

Има сведения, чрез анали и артефакти, че породата е съществувала още преди новата ера.

В хода на завладяването на Перу от испанските конквистадори, те се натъкнали на локално индианско голо куче. Заради разнообразните цветови нюанси на породата - от розово до черно, го нарекли "куче цвете".

Кучето било част от свитите на местните аристократи, като го използвали за лов, компаньон и любима играчка на децата.

Има височина до 65 см. и е с тегло до 23 кг., с прави и големи уши, елегантна осанка и дълги крайници. Изключително умно и съобразително.

Легендите разказват за кучето цвете, че успешно е пазело безчетните златни съкровища на инките, защото цветът му се сливал с цвета на златото.

Перуанското голо куче е предан и дружелюбен приятел на човека, с добър нрав, здраво и силно тяло, живее до 15 години и може лесно да се поддържа.

Заради липсата на козина може да се нарани от остри повърхности.

Подходящо е за отглеждане от хора с алергии и проблеми с дихателната система.

Използват се за аджилити* и ловни изпитания. Превъзходни птичари са, поради добрия си нюх и експанзивната двигателна система.

*Аджилити (на английски: Agility) е кучешки спорт, при който кучето трябва за възможно най-малко време да премине през терен, пълен с различни препятствия. Кучетата се освобождават от каишките и поводите, без никакви храна или играчки като подбуда. Собствениците на кучетата не трябва да докосват нито животните, нито препятствията по време на състезанието. Те контролират питомците си чрез специфични мимически жестове и звуци, усвоени по време на обучението на кучетата.

Перуанското голо куче

Снимка: wikimedia.org/Hookery

Перуанското голо куче

Снимка: wikimedia.org/Hookery

Перуанското голо куче

Снимка: wikimedia.org/Joel Takv

Перуанското голо куче

Снимка: wikimedia.org/Pleple2000

Перуанското голо куче