Ползите от това домашният ти любимец да е точно куче

  • Сподели:
Ползите от това домашният ти любимец да е точно куче

Безусловна любов. Предано другарство. Постоянно забавление. Повечето от нас, любители на кучета, знаят, че животът е по-добър с куче. Но дали това знание се основава на чувство - или има нещо друго? Има, да, наука.

Прекарването на време с кучешки другари прави чудеса за вашето благополучие. Последните изследвания показват, че притежаването на куче е полезно за вас физически и емоционално. Кучетата ни правят по-щастливи, по-здрави и ни помагат да се справим с кризата - и дори могат да ви помогнат да бъдем по-търпеливи и добри хора. Прочетете за десетте научно подкрепени ползи от това да имате куче.

Кучетата ни карат да се чувстваме по-малко самотни.

Кучетата могат да бъдат до вас, дори когато хората не могат. Те предлагат безусловна любов, емоционална подкрепа и постоянни прегръдки, които помагат за предотвратяване на социалната изолация. Притежанието на куче намалява самотата.
Национално проучване на собствениците на домашни любимци проведено от Института за изследване на човешките животи, установи, че 85 % от респондентите смятат, че взаимодействието с домашни любимци намалява самотата. Повечето са съгласни, че взаимодействието човек-домашен любимец може да помогне за справяне със социалната изолация.

Кучетата са полезни за сърцето ви.

Притежаването на куче може да ви помогне да живеете по-дълго. Изчерпателен преглед на проучвания, публикувани между 1950 и 2019 г., установи, че собствениците на кучета имат по-нисък риск от смърт. Проучванията показват, че собствениците на кучета имат по-ниски нива на кръвно налягане и по-добре реагират на стрес.
Дори само животът с куче има значение - хората, които са преживели предишни коронарни събития, са имали по-високо ниво на намаляване на риска от смърт. Изследванията показват, че връзката между хората и кучетата намалява стреса, който е основна причина за сърдечно-съдови проблеми.

Кучетата ви помагат да спрете да се стресирате.

Вашият кучешки спътник може да ви предложи комфорт и да облекчи тревогите ви. 
Дори само галенето на познато куче понижава кръвното налягане, сърдечната честота, забавя дишането и отпуска мускулното напрежение. Учени от Вашингтонския щатски университет откриха, че само десет минути галене на куче може да има значително влияние върху здравето ни. Участниците в проучването са имали значително намаляване на кортизола, основен хормон на стреса.

Кучетата ни помагат да се справим с кризата

Кучетата ни помагат да се възстановим психологически от дадена криза. Военните ветерани с посттравматичен стрес се справят по-добре както физиологично, така и психологически, когато имат служебно куче. 

Кучетата ви насърчават да се движите.

Дългите разходки, които правите, за да може домашният ви любимец да се изпишка и изходи, не са само за него, те са и за вашето здраве и тонус. По този начин вие всеки ден сте физически активни и то по два или три пъти, в зависимост от нуждите на кучето ви.
Собствениците на кучета прекарват близо 300 минути всяка седмица, разхождайки се с кучетата си. Това е с 200 минути повече ходене, отколкото хората без собствено куче.

Кучетата ви правят по-привлекателни — дори и виртуално.

Присъствието на куче може да накара хората да изглеждат по-приятни и привлекателни.
В поредица от проучвания мъжете са по-склонни да получат телефонния номер на жена, когато имат куче със себе си. В друго проучване учени помолили за оценка на снимки на хора с животни и такива без домашни любимци. Установено било, че хората изглеждат по-щастливи и по-спокойни, когато се появяват с куче.

Кучетата ни правят по-социални.

Разходката с кучешки другар може да ни направи по-достъпни и да даде на хората начало на разговор. Помислете колко пъти сте говорили с други хора, независимо дали са ваши съседи или нови приятели в парка за кучета.
Учените са открили, че около 40 % от собствениците на кучета са имали по-лесно време да си намерят приятели. 
Кучетата са идеалният начин да опознаете разни хора и да създадете нови приятелства.
Изследване на университета по ветеринарна медицина Тъфтс стига до заключението, че хората, които имат силна привързаност към домашния си любимец се чувстват по-свързани в техните човешки взаимоотношения и социални общности.

Кучетата са толкова очарователни, че ни карат да ги обичаме.

Има причина кученцата да са толкова неустоими: чертите на лицето на кучето притежават „детска схема". Кучетата имат вродена реакция на болногледачи към хората.
Така че следващия път, когато не можете да спрете да гледате дадено видео за кучета, знайте, че тези големи очи и гъвкави уши са научно привлекателни.

Кучетата ни правят по-щастливи

Проучване от 2009  г. проведено в Япония установи, че гледането в очите на кучето ви повишава нивото на окситоцин, известен още като „хормон на любовта". Освен общите ползи за здравето от притежаването на куче, те са естествени средства за повишаване на настроението. Тези, които са болни от СПИН е по-малко вероятно да страдат от депресия, ако притежават домашен любимец.

Кучетата помагат на възрастните хора с когнитивната функция и социалното взаимодействие

Терапията с домашни любимци подобрява когнитивната функция на хората с психични заболявания в дългосрочни грижи. Друго изследване показва значително намаляване на възбуденото поведение при възрастни с деменция и подобрени социални взаимодействия.

Най-добрият приятел с четири крака осигурява безусловна любов и подкрепа, което е особено важно в трудни времена. Въпреки че някои могат да си мислят, че ние се грижим за кучетата, истината е, че кучетата се грижат много повече за нас.
Науката го потвърждава.