Анет Бенинг за ролята на живота си в ''Nyad''

  • Сподели:
Анет Бенинг за ролята на живота си в ''Nyad''

Бенинг и колегата ѝ Джоди Фостър разкриват интензивните тренировки, сплотеността и психическата издръжливост, които е изисквала тяхната вълнуваща работа по филма.

Известно време след като се съгласява да изиграе легендарната плувкиня Даяна Ниад, Анет Бенинг преживява нещо, което нарича "момент на среща с Бог". За да се превъплъти напълно в една от най-състезателните атлетки на нейната възраст, е необходимо ниво на отдаденост, което тепърва започва да се осъзнава. Бенинг наема треньор, бившата олимпийска плувкиня Рада Оуен, и започва с разговори за основите - уникалните удари, правилния начин на ритане във водата. Оттук нататък Бенинг тренирала интензивно в продължение на около година.

Тук говорим за героинята на Анет и за изключителното постижение на 64-годишната жена, която преплува над 100 мили в един участък, от Куба до Флорида, след години неуспешни опити. В затрогващия биографичен филм за Ниад номинираната за "Оскар" Анет изиграва силна роля, каквато не е имало в прочутата ѝ кариера. Тя се вживява в острия характер и забележителната физика на Ниад както с харизмата на филмова звезда в разцвета на силите си, така и с прецизността на ветеран. "Тя не би приела ролята, ако не беше готова да я изпълни", казва сърежисьорката на филма Елизабет Чай Васархели. "Това беше обезсърчително за нея. Самата Бенинг знаеше, че ще трябва да се научи да плува по този начин - а тя не беше непременно най-добрият плувец."

Васархели е режисьор на филма "Ниад" заедно със своя съпруг и творчески партньор Джими Чин, като това е техният режисьорски дебют. Носители на "Оскар" за филма "Free Solo" от 2018 г., двамата документалисти искаха да опитат силите си в игралното кино и им беше представена история, която доста точно съвпада с установените им кинематографични интереси. "Обичаме да разказваме тези истории, в които някой преминава границата на човешкия опит", казва Чин, професионален планински атлет. "Надяваме се, че когато зрителите си тръгнат от киното, ще имат усещането, че са получили разширена перспектива за човешкия опит." Вазархели казва, че историята на Ниад "преминава границите на това, което можете да си представите" - солидно описание на цялата филмография на това дуо.

Даяна Ниад е известна спортистка още от 70-те години на миналия век, когато плуването ѝ около Манхатън, Ню Йорк, и на Карибите ѝ донася национално внимание. На 28-годишна възраст тя се опитва да преплува от Хавана до Кий Уест след отмяната на ограниченията за пътуване по времето на Кенеди, но отчасти поради лошото време не успява да изпълни задачата. След това пише книги и започва мотивационни турнета, но спортната ѝ кариера замира, когато навършва 40 години. След това през 2010 г., на 60-годишна възраст, тя твърдо решава да довърши започнатото преди десетилетия - и макар че не успява да стигне до Флорида при още няколко опита, в крайна сметка го прави. "Ще пренебрегна всички тези норми за това какво правят жените на 60 години", спомня си Даяна.

"Този филм задава въпроса: Какво си позволяваме да правим в живота си?", казва Бенинг. 

И все пак ''Ниад'' не е лъскава история за героизъм и триумф. Филмът прегръща сложността на едноименната героиня, представяйки я като решителна, макар и груба, толкова язвителна, колкото и безмилостна, и с невероятен интелект, който се съчетава единствено с нейното его. Това личи както от сценария на Джулия Кокс, адаптиран по мемоарите на Ниад от 2015 г. "Find a Way", така и от смелото превъплъщение на Бенинг. То оживява и чрез сърцето на филма - коварната, богата и трудно извоювана връзка между Даяна и нейната най-добра приятелка и евентуална треньорка Бони Стол.

В реалния живот Джоди Фостър познава случайно Ниад и Стол от години. "Техният странен хумор, семейни закачки и изобщо доброта непрекъснато ме завладяваха", казва носителката на "Оскар". Тяхната динамика е причината, поради която тя иска да направи филма и да изиграе Бони. В "Ниад" съсредоточаването на два женски персонажа на определена възраст, и двете открити лесбийки, е тихо радикално. "Джоди донесе своята гледна точка на хомосексуална жена на 60 години и това беше много полезно", казва Васархели. 

Филмът доказва това, както и Бенинг и Фостър, чиято химия е толкова неустоимо житейска, че ще останете смаяни, когато научите, че това е първият филм, в който се снимат заедно. "Анет е щуро момиче от Сан Диего, безгрижна екипна играчка, която вероятно може да приготви вечеря за 20 души на огъня", казва Фостър. "Лесно е да се работи с нея и не страда от недомислици в работата. Обикнах я веднага."

"Анет се изправи пред всички най-трудни предизвикателства. Плуване във водата в продължение на часове, поглъщане на солена вода, променливи телесни температури, носене на тази странна силиконова шапка, дълги часове при всякакви метеорологични условия, денем и нощем - и всичко това в бански костюм", казва Фостър. "Това е най-големият ми кошмар." Спомня си, че се е притеснявала за нея, докато Бенинг просто е продължавала да плува в Карибско море край ветровитото крайбрежие на Доминиканската република, където се е състояла продукцията. "Наложи се да подпитвам главните редактори да я извадят от водата за почивките. Тя просто продължаваше да вдига палци нагоре, казвайки, че е добре. Притеснявах се, че тялото ѝ ще предаде железния ѝ ум, но това така и не се случи", казва Фостър.

"Тази жена има най-силната воля, която някога съм виждала на снимачната площадка."

В навечерието на началото на снимките екипът подготвя тест за безопасност, като наоколо има дубльори-каскадьори, които сами провеждат пробните плувания. Но Бенинг - в буквалния и преносния смисъл на думата - се гмурна направо. "Никога няма да го забравя", казва Васархели. "Тя влезе във водата и преплува резервоара - и всички, които станаха свидетели на това, си казаха: "Уау". След като започват снимките, Бенинг плува по четири, пет часа на ден, за да покаже решителността на Ниад. "Физическото представяне, което Анет успя да постигне, беше наистина невероятно.''

В света на състезателното плуване в открити води Ниад е донякъде противоречива фигура. Достоверността на нейните постижения е поставена под въпрос, тъй като твърдението ѝ, че е първият човек, преплувал от Куба до Флорида без какъвто и да е заслон, не е официално потвърдено. Няколко десетки души са станали свидетели на нейното плуване, но точният начин, по който тя го е осъществила, остава предмет на спорове. "Като режисьори на документални филми първото нещо, което направихме, беше да разгледаме някои от тези критики - и установихме, че те не са основателни", казва Чин. 

Филмът, разбира се, полага много усилия, за да обрисува Даяна като несъвършена фигура с безукорна воля. Ниад инвестира в издигането си като спортистка през тази призма, придавайки тежест на твърдението ѝ, че като дете е била сексуално насилвана от треньора си по плуване. Тези спомени са вплетени в днешните сцени на Даяна, която преследва своето чудо в плуването. "Просто ми омръзна интернет да се опитва да съсипе една сложна и откровена жена, която е такава, каквато е", казва Васархели. "Положихме много усилия във филма, за да можем да отговорим на това. Тя е сложен човек, който има труден живот.''

Когато Бенинг за първи път се сблъсква с историята на плувкинята, тя веднага усеща връзка. Самата Даяна Ниад прекарва доста време с Бенинг и оставя възхищение у актрисата. "Разговаряхме много задълбочено, с голямо доверие", казва Бенинг. "Това означаваше много за мен. Винаги ще ѝ бъда благодарна за това."

Подготовката и снимките не са били лесни. Нервите на Бенинг са опънати до краен предел. Но опознавайки обекта си и научавайки как се плува на такова високо ниво, тя разбира особената сила на този спорт.

"Започнах да се влюбвам в него заради начина, по който въздейства на централната нервна система и на мозъка. Достигаш до състояние, в което умът спира да се тревожи, да критикува, да преценява или да планира. И изведнъж всичко се успокоява."