Последните филмови звезди - Пол Нюман и Джоан Удуърд

  • Сподели:
Последните филмови звезди - Пол Нюман и Джоан Удуърд

Пол Нюман и Джоан Удуърд имат любов с най-чистите чувства сякаш са изиграли главната роля в историята на техния живот. Тази двойка е истинска рядкост сред холивудските звезди и днес ще разгледаме тяхната незабравима връзка, която остава олицетворение на искреност и преданост дори след смъртта на Нюман.

Пол Нюман и Джоан Удуърд се срещат за първи път през 1953 г. по време на продукцията "Пикник'' на Бродуей. Техният романс се развива през следващите години и двойката си казва "да" през 1958 г. Това е началото на един дълъг и щастлив път, който продължава 50 години, до смъртта на Пол през 2008 г. По време на живота на Нюман щастливата двойка прави 16 филма заедно. Нюман участва в известни продукции като: „Котка върху горещ ламаринен покрив“, „Мошеникът“, „Хладнокръвният Люк“, „Буч Касиди и Сънданс Кид“, „Цветът на парите“ и други. Дори на старите им черно-бели снимки любовта на двойката е толкова очевидна и страстна, сякаш стоят точно пред вас. И това е една от причините съпрузите да бъдат провъзгласени за "Златната двойка на Холивуд".

Те успяват да направят сериозни кариери, като същевременно поставят семейството на първо място. Докато звездата на Пол Нюман изгрява, Джоан се е посветила на отглеждането на нарастващото им семейство. През годините тя успява да получи някои важни роли, както и няколко награди "Еми" за много телевизионни продукции. Една от тях е за ролята на жена с болестта на Алцхаймер във филма "Помниш ли любовта" от 1985 г. Самата Удуърд е диагностицирана с болестта през 2007 г. По-късно Джоан говори в свое интервю за това, че е поставила семейството си пред кариерата си. Тя каза:

"Някога имах истинска мечта да бъда филмова звезда, но тя избледня някъде в средата на 30-те ми години, когато осъзнах, че няма да бъда такава актриса. Беше болезнено. Ограничих доста кариерата заради децата си.''

Двамата остават верни един на друг въпреки всички изкушения. За своята епоха Пол е бил безапелационен красавец и сърцеразбивач, и много от съвременните знаменитости признават това. Брад Пит го нарича "един от най-красивите мъже на света".

"Имам пържола вкъщи. Защо трябва да ходя навън за хамбургер?", казва Нюман по повод на това, че избира винаги съпругата си. Години по-късно, когато се бори с рака на белия дроб, а Удуърд се приспособява към реалното настъпване на болестта на Алцхаймер, Пол каза още едно запомнящо се нещо:

"Чувствам се привилегирован да обичам тази жена. Това, че съм женен за нея, е радостта на живота ми."

Документалната поредица на HBO Max "Последните филмови звезди" с режисьор Итън Хоук изследва двама велики актьори със собствените им думи и през погледа на много техни приятели. Хоук започва "Последните филмови звезди", документалният филм в шест части за Пол Нюман и Джоан Удуърд, с видеоконферентна среща, а в проекта участват звезди като: Джордж Клуни, Лора Лини, Били Кръдъп, Оскар Айзък, Зоуи Казан, Сали Фийлд, Сам Рокуел и много други. Сякаш наблюдавате актьорски състав, който се събира за ранно сутрешно четене на маса.

"Последните филмови звезди" е историята на двама от най-уважаваните и известни американски актьори, както и историята на един особено публичен и изключително труден половинвековен брак. Обширен и сложен разказ, а Хоук - който се заема с него по молба на едно от децата на Нюман и Удуърд - отговаря на предизвикателството с подход, който е едновременно изчерпателен и обезоръжаващо непринуден. Разглеждайки профила на две икони на хладнокръвието, той не се опитва да се сравнява с тях, а приема ролята на ентусиазиран фен и церемониалмайстор.

''Резултатът, макар и да губи темпо в шестте си епизода, е очарователен, забавен и пристрастяващ'', според телевизионния критик на New York Times Майк Хейл. Поредицата отчасти е традиционна, хронологична биография, а Нюман и Удуърд са постоянно на екрана във филмови и телевизионни клипове, откъси, интервюта и домашни снимки. Това е критична маса от красота и индивидуалност, с която не много документални филми могат да се сравнят. Това, което прави документалната поредица различна, е голямата група колеги на Хоук, които участват в проекта. Клуни в ролята на Нюман, Лини в ролята на Удуърд, Брукс Ашманскас в ролята на Гор Видал, Винсънт Д'Онофрио в ролята на Карл Малден, Боби Канавейл в ролята на Елия Казан и т.н. Биографията на двама превъзходни актьори се превръща в упражнение по актьорско майсторство.

Това, което ще привлече най-голямо внимание в "Последните филмови звезди", вероятно е разказът за трудния личен живот на Нюман и Удуърд: петте години, през които поддържат афера, докато той все още е женен за първата си съпруга; опустошителните последици от алкохолизма му и несигурността му; последствията за децата им от ангажиментите им в работата (а по-късно за него - в увлечението му по автомобилните състезания и благотворителността).

Нюман открито подкрепя каузи като еднополовите бракове, глобалното разоръжаване и понякога пише статии за The Nation. Освен това е бил бизнесмен и филантроп. През 1982 г. пуска на пазара успешната линия хранителни продукти Newman's Own, чиито печалби отиват за редица благотворителни каузи. Около 25 години след основаването си линията включва около 80 продукта и се продава в цял свят, като печалбите от нея са на стойност 250 милиона долара, дарени за благотворителност. Нюман се шегува: "Смущаващото е, че дресингът ми за салати е много по-добър от филмите ми". През 2008 г. той прехвърля собствеността си върху фирмата на фондация Newman's Own. В книгата "Shameless Exploitation in Pursuit of the Common Good" (2003 г.) Нюман и неговият бизнес партньор А. Е. Хочнър обсъждат основаването на Newman's Own.

Сред другите филантропски дейности на Нюман е Фондация "Скот Нюман" (по-късно Център "Скот Нюман") - организация, която той създава през 1980 г., за да образова обществеността относно злоупотребата с наркотични вещества. Тя е създадена в чест на сина му (от първия му брак), който умира от предозиране с наркотици и алкохол през 1978 г. През 1988 г. основава лагера ''Hole in the Wall Gang Camp'' в североизточен Кънектикът за деца със сериозни заболявания. В началото на XXI век "Дупка в стената" се разраства до 14 лагера, разположени по целия свят. По-късно Нюман помага за създаването (2006 г.) на изискан ресторант в подкрепа на ''Westport Country Playhouse'' - театрална група, в която той и Удуърд отдавна работят активно.

Страстен автомобилен състезател от началото на 70-те години на миналия век, през 1982 г. Нюман става съсобственик на Newman/Haas Racing. Носител е на многобройни отличия, сред които наградата "Сесил Б. Демил" (1984 г.) и хуманитарната награда "Жан Хершолт" (1993 г.) на Академията за филмово изкуство и наука. През 2022 г. са публикувани мемоарите му "Необикновеният живот на един обикновен човек". Изключително откровената творба е базирана на интервюта с актьора и близките му. Според информацията Нюман е изисквал от всички участници да бъдат "болезнено честни" и открито е обсъждал личните си борби, включително несигурността през целия живот, трудното детство и смъртта на единствения си син.

Но най-интересните части на "Последните филмови звезди", идват в началото, когато Джоан и Пол са млади начинаещи актьори, които не могат да се държат далеч един от друг. В разказите за Actors Studio и живота в Ню Йорк през 50-те години на миналия век има електричество и радост, а образите често са по-силни, защото са по-малко познати: Нюман на кон на прослушването за "Оклахома!" или в старинен костюм за смущаващия си филмов дебют в "Сребърната чаша". С напредването на годините историята става все по-мрачна, поредицата губи част от своя устрем и започва да прилича на насилствен марш през филмовите и телевизионните каталози на двете звезди. 

Децата на Нюман и Удуърд, както и тези от първия брак на актьора, присъстват силно, особено в по-късните епизоди, но най-бруталният, проницателен и често забавен коментар идва от старинните цитати на двамата участници, особено на Удуърд. (Един от малкото оригинални интервюирани, които все още са живи.) Никога не е било тайна, че през по-голямата част от времето, когато са били заедно, тя е била по-добър актьор от значително по-известния си съпруг и че кариерата ѝ е затъмнена, когато поема част от тежестта на грижите за децата им. Но все пак е отрезвяващо да чуеш с нейните собствени думи колко ясно е виждала различията и колко дълбоко ги е чувствала.