''Рембранд за бедни'': проект, в който татуировките и изкуството се преплитат

  • Сподели:
''Рембранд за бедни'': проект, в който татуировките и изкуството се преплитат

От 19 до 25 юни 2023 г. Хенк Шифмахер и неговият екип от татуисти ще правят татуировки в къщата музей на Рембранд в Амстердам. В рамките на една седмица можете да имате оригинална татуировка на Рембранд, направена от световноизвестния екип. 

"В световен мащаб се продават повече татуировки, отколкото произведения на изкуството, които да окачите на стената си. Един стар татуист веднъж нарече татуировките "Рембранд за бедни": произведение на изкуството, което е по-достъпно от картина на някой от старите майстори, но не по-малко внимателно изпълнено и подбрано. Много хора създават истинска колекция от татуировки от определени татуисти. Те идват при нас, защото искат да добавят Schiffmacher & Veldhoen към колекцията си, която са създавали през целия си живот. За нас е невероятна чест да бъдем на мястото, където все още се усеща духа на Рембранд, и да работим с неговите изображения и картини. Голямото и малкото изкуство се обединяват'', казва Хенк Шифмахер.

Рембранд завинаги

Рембранд и Schiffmacher & Veldhoen имат много общо помежду си: те са световноизвестни, майстори на своя занаят и са дълбоко вкоренени в ДНК-то на Амстердам. Тяхното изкуство също има важни прилики: както при офортите, така и при татуировките всичко започва с рисунка, която след това се нанася върху повърхността с мастило и игла. Когато Рембранд използва медна плоча и лист хартия, за да превърне композицията си в гравюра, татуистите нанасят рисунката си върху човешката кожа - крайният резултат е произведение на изкуството, което носите със себе си цял живот.

Шифмахер и екипът му са позиционирали импровизираното си студио в модерното крило на музея Рембрандтуайс. През XVII в. сградата на Jodenbreestraat е била културен център, където Рембранд, неговите асистенти и ученици са работили заедно върху произведенията си. Сега ново поколение художници от ХХІ век създават тук своите ателиета. По този начин музеят остава място, в което кипят иновации и експерименти. В същото време се поддържат живи вековните изкуства на офорта и рисуването с туш.

По време на престоя си в Museum Rembrandthuis екипът на Schiffmacher & Veldhoen Tattooing ще предложи редица проекти за татуировки, включително оригинални гравюри на Рембранд, подпис на Рембранд и негов монограм. Цените на татуировките варират от 100 до 250 евро в зависимост от размера им.

Директорът на музея Милу Халбесма заяви, че събитието е начин да се привлекат нови посетители в историческата къща и да се доближат до художника.

"Мисля, че това е много добър съвременен начин да имате свой собствен Рембранд", каза тя.

Студиото за татуировки вече се е превърнало в хит.