Тупак получи посмъртно звезда на Холивудската алея на славата

  • Сподели:
Тупак получи посмъртно звезда на Холивудската алея на славата

Легендарният хип-хоп изпълнител, актьор и творец Тупак Шакур получи посмъртно звезда на Холивудската алея на славата в сряда в чест на многобройните му заслуги към изкуството, както и на активната му дейност за правата за равенство.

Сестрата на изпълнителя, Секийва "Сет" Шакур, получи звездата на булевард "Холивуд" заедно с радиоводещия Кърт "Биг Бой" Александър, който водеше събитието, и режисьора Алън Хюз, който наскоро работи по документален филм за живота на Тупак.

"Дълбоко в себе си Тупак знаеше, че винаги е бил предназначен за нещо голямо", каза Секийва по време на откриването на звездата. "И като негова по-малка сестра имах привилегията да наблюдавам как това величие се разгръща."

Секийва разказа за целите на Шакур, включително за тийнейджърската му мечта един ден да има своя звезда на Алеята на славата.

"Днес ние не просто отбелязваме откриването на звездата, а почитаме работата и страстта, които той е вложил, за да сбъдне мечтите си", каза разчувствано тя. "Неговата небесна звезда ще засияе малко по-ярко днес. И за пореден път той накара всички нас да се гордеем изключително много. Обичаме те, Тупак."

Рапърът, който бе убит през 1996 г. на 25-годишна възраст, оказа влияние върху хип-хоп жанра и събра световна фенска маса, като по време на кратката си петгодишна звукозаписна кариера продаде над 75 милиона плочи по целия свят и спечели шест номинации за наградата "Грами".

Шакур е един от едва 12-те рап изпълнители, сред които Куин Латифа и Айс-Т, които са получили звезда на Алеята на славата - вероятно в резултат на погрешното схващане на американците за хип-хоп жанра, казва историкът на хип-хопа Кевин Пауъл пред CBS News.
Пауъл допълва, че е отнело толкова време Шакур да получи тази чест, защото хората все още не разбират кой е бил той като човек и артист, особено поради естеството на смъртта му.

"Той е най-важната хип-хоп икона, която някога сме имали през 50-те години на хип-хопа", каза Пауъл, обяснявайки защо Шакур заслужава звездата.

Рапърът постигна голям успех и в актьорското майсторство, получавайки одобрението на критиката за участието си във филми като "Juice", "Poetic Justice", "Above The Rim", "Gridlock'd" и "Gang Related".

Пауъл, който в момента пише биография на изпълнителя, казва, че Шакур е бил дори по-добър актьор от рапър, като твърди, че ако беше жив и беше продължил да играе, многостранно надарената му личност щеше да бъде в редиците на Дензъл Уошингтън и Робърт де Ниро.

"Хип-хопът, рапирането бяха неговият начин да се измъкне, но истинската му страст - тъй като той се обучаваше като актьор в Харлем като дете, а след това в Балтимор в Училището по изкуствата с Джейда Пинкет - беше актьорството, това беше неговото призвание. Но рапирането беше по-бързото печелене на пари."

В допълнение към артистичните си способности Шакур е аплодиран за дейността си в защита на чернокожите американци, която често обсъжда в песните и филмите си.

През май Тупак беше почетен от Оукланд, Калифорния, чийто градски съвет гласува да преименува улица на "Tupac Shakur Way".

Както албумът му ''All Eyez on Me'' от 1996 г., така и колекцията му ''Greatest Hits'' са сертифицирани като диамантени, надхвърляйки десетмилионната граница и поставяйки ги сред най-продаваните албуми на всички времена. През април 2017 г. Тупак е включен в Залата на славата на рокендрола, с което става първият солов хип-хоп изпълнител, получил признание за включване още в първата година, в която има право на това. 

Животът и наследството на Тупак продължават да влияят на културата и днес - от революционното изпълнение чрез холограма на фестивала за музика и изкуства Coachella през 2012 г. до участието му в албума ''To Pimp A Butterfly'' на Кендрик Ламар през 2015 г., оценен високо от критиката.  През 2015 г. музеят "Грами" откри първата музейна изложба на Тупак - ''All Eyez on Me: The Writings of Tupac Shakur''. През 2022 г. в Лос Анджелис, Калифорния, е открита изложбата ''Tupac Shakur: Wake Me When I'm Free'' (Тупак Шакур: Събуди ме, когато съм свободен) - напълно поглъщащо и провокиращо мисълта музейно преживяване, изследващо живота и наследството на прочутия артист и активист.

Вместо финал ви подаряваме едно от неговите вечни парчета - ''Dear Mama''.