Яйои Кусама е най-продаваният съвременен художник за 2023 г.

  • Сподели:
Яйои Кусама е най-продаваният съвременен художник за 2023 г.

Яйои Кусама, енигматичната японска художничка, известна със своите хипнотизиращи полка точки, завладяващи инсталации и авангарден подход към изкуството, плени публиката по целия свят с безграничната си креативност и уникална визия. 

Последният доклад Hiscox Artist Top 100 установи, че Кусама е най-продаваният съвременен художник за 2023 г.

През 2023 г. 95-годишната художничка е спечелила 80,9 млн. долара на търг, изпреварвайки втория в класацията и предишен носител на титлата Дейвид Хокни. Само най-скъпата ѝ творба, озаглавена "Цвете" (2014 г.), е продадена за почти 10 млн. долара. Успехът на Кусама на търга може да е пряко свързан с увеличаването на броя на хората, които купуват изкуство, създадено от жени. Броят на жените художници, представени в съвременното изкуство, е скочил със 179% през последните пет години.

"Въпреки че е на 95 години, японската новаторка Яйои Кусама остава една от най-влиятелните жени художници", казва Робърт Рийд, ръководител на отдел ''Частни клиенти" в Hiscox. "Нейното творчество и живот продължават да привличат последователи по целия свят. Съвременните жени художници винаги са били подценявани и недостатъчно представени. През последните години беше постигнат значителен напредък, тъй като пазарът постепенно започва да признава значението и стойността на тяхната работа, но все още сме далеч от равнопоставеността."

Кусама е основна фигура в света на съвременното изкуство, откакто се появява като художник през 50-те години на миналия век, първо в Япония, а по-късно в Ню Йорк.

Родена в Мацумото, Япония, през 1929 г., Яйои Кусама открива страстта си към изкуството в ранна възраст, използвайки творчеството си като средство за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена в бурното си детство. Въпреки обществените очаквания и лични борби, Кусама преследва артистичните си мечти с непоколебима решителност, като в крайна сметка се премества в Ню Йорк през 50-те години на миналия век, за да се потопи в оживената арт сцена на времето.

Един от най-емблематичните мотиви на Кусама са точките, които се превърнаха в синоним на нейната артистична идентичност. Вдъхновена от видения на безкрайни точки, които поглъщат заобикалящата я среда, използването на полка точки от Кусама в нейните картини, скулптури и инсталации служи като отражение на нейното очарование от безкрайността, повторението и взаимосвързаността на всички неща. 

Може би най-известният аспект от творчеството на Яйои Кусама са нейните завладяващи Infinity Mirror Rooms, които пренасят зрителите в царството на безкрайни отражения, светлина и пространство. Тези завладяващи инсталации канят участниците да изпитат чувство на магия, страхопочитание и съзерцание, докато са обгърнати от калейдоскопична вселена от огледала и светлини. Чрез тези емпирични произведения на изкуството Кусама ни кани да изследваме концепцията за безкрайността и нашето място в необятността на космоса.

Изкуството на Яйои Кусама е не само средство за себеизразяване, но и форма на активизъм и застъпничество. През цялата си кариера Кусама използва изкуството си, за да се занимава с теми за психично здраве, феминизъм и социална справедливост, хвърляйки светлина върху въпроси, които често са пренебрегвани или стигматизирани. Като споделя личните си борби с психични заболявания и травми, Кусама приканва зрителите да се изправят срещу собствените си уязвимости и да прегърнат лечебната сила на изкуството.

Днес влиянието на Кусама може да се усети в целия свят на изкуството, вдъхновявайки ново поколение художници, дизайнери и творци да прокарат границите на традиционните форми на изкуството и да прегърнат неограничените творчески възможности. Нейните творби са излагани в престижни музеи и галерии по целия свят, печелейки одобрението на критиците и възхищението на хората със своята смелост, оригиналност и емоционален резонанс.