Кейт О’Донъл: "Аюрведа в кухнята"

  • Сподели:
Кейт О’Донъл: "Аюрведа в кухнята"

"Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" от издателство "Кибеа"

Храната може да ви помогне да увеличите енергията, да балансирате емоциите си и да постигнете цялостно спокойствие. Аюрведическата медицина учи, че има три основни енергии, които влияят на ума:

• сатва – състояние на доволство и спокойствие;
• раджас – състояние на импулсивни реакции и вълнение;
• тамас – притъпено, бавно, застояло състояние.

Добрата новина е, че съществуват преки начини за балансиране на трите състояния с помощта на храната, която приемаме. В тази книга ще намерите прости, сезонни и вкусни рецепти, които ще пренесат традиционната аюрведическа храна във вашата съвременна кухня.

"Аюрведа в кухнята: 100 прости рецепти за спокоен и ясен ум" разкрива истинския потенциал на храната да лекува не само тялото, но и ума.

Превод: Ирина Манушева

За авторите

Кейт О‘Донъл е сертифициран специалист по аюрведа, учител по ащанга йога и автор на книгата Аюрведа в кухнята: сезонен наръчник за правилно хранене и добър живот.

Има зад гърба си двадесет продължителни пътувания в Индия и продължава да ходи там всяка година, за да учи. Преподава аюрведа в редица страни по света.

На 19 години Кейт заминава в Индия за един семестър, за да преподава английски език и да учи екология, но остава още шест месеца, в които практикува йога и обикаля из страната. За това време успява да погълне твърде много непознати храни, което я отвежда в кабинета на аюрведически лечител.

Личният й опит с ащанга йога и аюрведа, както и живият интерес към лечебната сила на храната, я вдъхновяват да учи и да практикува тези древни изкуства вече 20 години.

Кейт е директор на програма по ащанга йога в Бостън, един от директорите на Бостънската школа по аюрведа и съавтор на множество публикации. Води курсове по аюрведа и готварство, програми за сезонно пречистване и ретрийти, а в останалото време се занимава с йога и пие чай.

Кара Бростром е фотограф, специализирал в портретна, илюстративна и изящна фотография. Произведенията й запечатват пейзажи, предмети и характерни мигове от съвременния живот.

След дългогодишни пътешествия Кара пуска корени в Бостън, където се запознава с Кейт О’Донъл и развива силен интерес към йога и аюрведа. Обективът й улавя фината енергия на йога и красотата на естествените, пълноценни храни.

Освен с вдъхновените си кадри, тя допринася за книгата с умението си да приспособява традиционни аюрведически ястия към западния вкус.
Творбите й се излагат и публикуват в САЩ, Канада, Скандинавия и Великобритания.

Живее в Масачузетс със семейството си.

Откъс:

Аюрведа в кухнята

Храна за вътрешен покой

Ароматен ориз с гхи

Овесени блокчета с какао и боровинки