Леа Коен представя големия принос на евреите в България в документален албум

  • Сподели:
Леа Коен представя големия принос на евреите в България в документален албум

Изданието е подготвено по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Една от най-успешните български писателки Леа Коен отдава почит на видни български евреи, допринесли за развитието и културата на страната ни, в новия си проект.

Фотографският документален албум „Приносът. Евреите за България“ е изготвен съвместно с Организацията на евреите в България „Шалом“ и издателство „Ентусиаст“ и е подкрепен от Столична община. Изданието е посветено на 80-годишнината от спасението на българските евреи. По същия случай през 2022 г. Леа Коен публикува книгата си „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.

След като в началото на май 2023 г. на столичния „Мост на влюбените“ беше представена фотографската документална изложба „Приносът. Евреите за България“, на свой ред идва колекционерско албумно издание, което включва допълнителни материали и фотографии. То е съпроводено от предговор на проф.

Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“, който отличава привързаността и отдадеността на българските евреи към родината ни.
Леа Коен събира в албума близо 80 имена от областта на политиката, благотворителността, науката и образованието, литературата, журналистиката, музиката, живописта, театъра и киното, които имат забележителни заслуги за развитието на българската култура и обществен живот. В отделен раздел са почетени и евреите, участвали наред с българите във всички борби и битки за осъществяване на националния идеал.

За целите на проекта са използвани фотоматериали от частни колекции, архивите на ОЕБ „Шалом“, вестник „Еврейски вести“ и списание „Естрея“, Държавна агенция „Архиви“, БТА, архив на театър „Българска армия“.

Албумът „Приносът. Евреите за България“ не е завършен. В него липсват стотиците имена на хора с достойни професии: на лекари, юристи, архитекти, инженери, научни работници, учители, медицински персонал, на всички онези достойни български граждани от еврейски произход и техните семейства, които участват всекидневно в живота на България с една мечта – да виждат родината си просперираща и щастлива.

Официалната премиера на изданието ще бъде на 22 октомври от 17:00 ч. в Софийската синагога на ул. „Екзарх Йосиф“ №16. Ще бъде изнесено слово от Негово Превъзходителство Йосиф Леви-Сфари, посланикът на Израел в България, и проф. Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“. В представянето с водещ Максим Делчев, председател на Централния израилтянски духовен съвет в България, ще се включат още авторката Леа Коен и издателката Виктория Бисерова.

Събитието ще се проведе при засилени мерки за сигурност.


 

Леа Коен е една от най-известните български съвременни писателки.
От 1996 година до днес е публикувала 14 книги (10 романа, сборник с новели, документални изследвания). Една част от тях са преведени на немски, английски, испански, гръцки, сръбски, румънски, турски, хърватски, македонски език. Романът ѝ „Консорциум Алтернус“ в немски превод е номиниран през 2011 г. в Германия за Европейската награда за литература, а през август 2014 година испанското издание става Книга на месеца в Испания. 

Влиятелният испански всекидневник El Pais я нарича „една от най-интересните европейски съвременни авторки“, а Frankfurter Algemeine Zeitung я сравнява с нобелистката Херта Мюлер.

Издателство „Ентусиаст“, с което Леа Коен работи от 2012 година насам, е издало 7 нейни книги: 4 романа, сборник с повести и документалните книги „Ти вярваш“, преведена впоследствие на английски и македонски език, и „Спасение, гонения и холокост в царска България (1940-1944)“.

Книгата ''Приносът. Евреите за България'' може да бъде поръчана от сайта на издателство ''Enthusiast''

С голямо съжаление Ви информираме, че поради ситуацията с войната между Израел и "Хамас" и високото ниво на риск за всички еврейски обещности по света, се налага да отменим представянето на фотографския документален албум на Леа Коен "Приносът. Евреите за България" Надяваме се съвсем скоро да можем да Ви поканим на това вълнуващо събитие.

 С уважение,
Мира Криспин

Виж още