''Магьосника от Кремъл'' изследва тайните на руската власт

  • Сподели:
''Магьосника от Кремъл'' изследва тайните на руската власт

Романът разкрива най-мрачните страни от управлението на Владимир Путин

Книгата, носител на голямата награда за роман на Френската академия за 2022 г., излиза на български език, за да провокира читателите със смущаващи факти за руския режим, който неминуемо влияе на международната политическа сцена.

„Магьосника от Кремъл“ от Джулиано да Емполи, издание на „Ентусиаст“, представя завладяващ среднощен разговор между измисления бивш съветник на Путин Вадим Баранов и разказвача на книгата. Веднага след премиерата си във Франция романът привлича широк медиен отзвук в световен мащаб, а през 2022 г. става финалист на престижното литературно отличие „Гонкур“.

„Наполовина измислица и наполовина свободен анализ, тази книга навлиза дълбоко в света на Путин“, споделят от Kirkus reviews. „Тя е един авторитетен поглед, посветен на новата руска история.“

Джулиано да Емполи е с швейцарско-италиански произход. Роден е през 1973 г. в Ньой-сюр-Сен – предградие на Париж. Завършва право в университета „Ла Сапиенца“ в Рим и политически науки в Института по политически науки в Париж.  Работил е като заместник-кмет на Флоренция, съветник на италианския президент Матео Ренци, редактор, журналист, политически коментатор, професор в Института по политически науки в Париж, а в момента е писател.
За своя първи роман – „Магьосника от Кремъл“ – през 2022 г. той получава Голямата награда за роман на Френската академия и се нарежда сред четиримата финалисти за наградата „Гонкур“.

Енигматичният Вадим Баранов, чийто прототип е Владислав Сурков, бивш съветник на Путин, е режисьор и продуцент на телевизионни риалити предавания, преди да се превърне в сивия кардинал на президента. Наричат го Магьосника от Кремъл. След като напуска поста си на политически съветник, легендите за него се множат и никой не може да различи лъжата от истината. Докато една вечер той не споделя историята си на разказвача на тази книга.

Историята описва отровната атмосфера на руския политически елит, където придворни и олигарси водят подмолни и несекващи войни. И където гениалният манипулатор Вадим превръща огромната държава в авангарден политически театър, в който не съществува друга реалност, освен волята на Царя. Но скоро той е въвлечен във все по-опасните тайни на Кремъл и прави всичко, за да се измъкне, воден от паметта на своя дядо – ексцентричен аристократ, оцелял от Болшевишката революция, и без да забравя нито за момент омайната и безпощадна Ксения, в която е влюбен.

Романът на Джулиано да Емполи говори за Лимонов, Ходорковски, Березовски, Пригожин и Каспаров, олигарси от раболепното обкръжение на руския диктатор и за всички символи на режима, за да достигне право в сърцето на тоталитарната машина на Путин.

От войната в Чечня до украинската криза, през Олимпийските игри в Сочи, „Магьосника от Кремъл“ е стряскаща епопея на съвременна Русия, която кара читателите да размишляват върху властта, нейните механизми и последствията за всички обикновени хора.

Книгата ''Магьосника от Кремъл'' може да бъде поръчана от сайта на издателство ''Ентусиаст''

Четете откъс от ''Магьосника от Кремъл'' тук