Премиера на стихосбирката ''Сънуван шепот'' от Явор Янесовски

  • Сподели:
Премиера на стихосбирката ''Сънуван шепот'' от Явор Янесовски

Явор Янесовски представя най-личните си стихове досега

Докато листата бавно се отронват и прошепват спомена за отминалото лято, Явор Янесовски се завръща на литературната сцена със стихосбирката „Сънуван шепот“.

След успеха на дебютната му книга „Чакани вселени“ и последвалата я „Името на прелестта“ младият поет представя своите най-съкровени стихове, описващи пътя към Нея – момичето с „незабравени очи“. Изданието излиза с красивите картини на художничката Павлина Тодорова, нарисувани специално, за да пресъздадат нежния поетичен свят.

Явор Янесовски е роден на 14 март 1993 г. в София. Завършва бизнес администрация, но животът му отрежда друго призвание. Освен поет, Явор е и запален астролог, обича изобразителното изкуство и да колекционира картини на български творци. Една от любимите сентенции на автора, превърнала се в негова житейска философия, са думите на великия писател Виктор Юго:

„На света има само две достойнства, на които можем и трябва да се прекланяме — това са гениалността и искрената доброта.“

Лирическият Аз в „Сънуван шепот“ отвежда читателите на емоционално пътешествие през 29 стихотворения, някои от тях превърнали се в бленувани, а други в неподозирани дестинации. Подредени в отделни лирически части, те разкриват вътрешния свят на модерния човек, копнеещ по небесата, понякога плашещ се от хората и криещ „сиротните си тайни“. Изповедта на героя завършва със 7 сонета – характерен за автора литературен жанр.

Неусетно читателите ще погледнат през очите на едно момче, открило безусловната любов в образа на прелестно момиче. Когато я няма, единствената утеха за Аз-а са стиховете и с перото си той изписва чувствата, превърнали се в шепот. Единствен образ в съня му.

Официалната премиера на книгата „Сънуван шепот“ ще се състои на 12 септември 2023 г. от 18:00 ч. в Книжен център „Гринуич“.

Официална Facebook страница на Явор Янесовски

Линк към събитието във Facebook