Анок Яй: един от най-влиятелните модели в бранша

  • Сподели:
Анок Яй: един от най-влиятелните модели в бранша

Историята на Анок Яй е като съвременна приказка. Световен модел от южносудански произход, пътуването на Яй в модата и медиите започва като рекламно лице на Prada, само една седмица след началото на кариерата ѝ на модел. Няколко месеца по-късно тя си осигурява желаното място за откриване на модното шоу на марката, като става първата жена от Южен Судан и вторият чернокож модел след Наоми Кембъл, който открива шоуто на Prada.

В този момент Яй започва да води живот като подбудител на разговори за необятността на красотата, големите възможности на таланта и необходимостта от вдъхновяващи личности в медийното и развлекателното пространство.

Родена в Египет и израснала в Ню Хемпшир, Яй е момиче с големи мечти и страст към науката. Тя била твърдо решена да стане биохимик и да промени света към по-добро. Но съдбата имала други планове за нея. По време на абитуриентския бал в университета "Хауърд" животът ѝ претърпява драматичен обрат. Тя стояла в тълпата и се наслаждавала на празненството, когато една снимка, която подчертавала естествената ѝ красота, била направена и станала особено популярна в социалните медии в рамките на няколко минути след представянето ѝ пред света.

Оттогава насам Яй се превръща в един от най-търсените модели в бранша. Тя се нарежда сред 50-те най-добри модели в света. С блестящата си кожа, пронизващите си очи и непринуденото си присъствие тя е дефилирала на подиумите на някои от най-престижните луксозни къщи в света, сред които Chanel, Versace, Louis Vuitton, Marc Jacobs, Fendi и много други. Снимала се е на повече от 14 корици на международния Vogue, както и на кориците и вътрешните страници на други престижни издания в световен мащаб, като W Magazine, T Magazine на NY Times, Dazed, Harper's Bazaar, i-D Magazine и Elle.

Нейните рекламни участия в луксозни марки са също толкова силни, тъй като е участвала в многобройни кампании на Saint Laurent, Versace, Fendi, Chanel, Givenchy, Max Mara, Burberry, Tom Ford и безброй други. Участията на Яй в Met Gala с водеща Анна Уинтур винаги са завладяващи, стилни, креативни и всеки път стават популярни (с милиарди гледания) благодарение на умението ѝ да съчетава креативността и вдъхновяващата си личност с чудесен дизайн, за да създаде тези ярки моменти в медиите.

В знак на признание за новаторските си постижения Нок е получила няколко награди и отличия. През 2019 г. тя е обявена за една от 30-те под 30 години на Forbes в категорията "Изкуство и стил". Същата година е отличена и от Models.com с наградата "Модел на годината", което затвърждава статута ѝ на един от най-влиятелните модели в бранша.

Яй е жена с мисия. Отвъд модата тя инвестира в иновациите си във всички сфери като актьорско майсторство, изкуство и музика; превръщайки вечното учене и еволюцията на процеса в основополагащи в творческото си изразяване. Анок също така вярва в силата на образованието и иска да използва платформата си, за да вдъхнови младите момичета да преследват мечтите си. Вечната мисия на Яй е да продължи да преодолява бариерите и да руши стереотипите! Яй е не само красива, но и притежава способности, основни ценности и признателност към културата, които ѝ позволяват да се включи в повечето средства на творчеството в голям и органичен мащаб. Яй е жена, която не се е поддала на изпитанията и се е издигнала до върха на своята професия благодарение на упорита работа, решителност и талант. Нейната история вдъхновява всички нас да очертаем своя път чрез страст и изпълнение.