Девет модела, които разчупват стереотипите в модната индустрия

  • Сподели:
Девет модела, които разчупват стереотипите в модната индустрия

През последните години модната индустрия полага усилия за приобщаване, но е необходим още напредък. Днес ставаме свидетели на положителна промяна, тъй като моделите с различни състояния, типове тяло и произход са в светлината на общественото внимание. Необикновените жени в тази статия безстрашно са проправили своите пътища, допринасяйки за по-приобщаващ моден свят, една по една.

Марша Ел
Марша Ел е певица, автор на песни, бионичен модел и мотивационен оратор, която е вдъхновила мнозина чрез пътуването си. Тя е родена със заболяване, наречено проксимален бедрен фокален дефицит, в резултат на което преживява ампутация на ранна възраст. Въпреки това Марша Ел използва платформата си, за да насърчава приобщаването на хората с увреждания и позитивното отношение към тялото. Тя издава музика, която носи послания за надежда и овластяване.

Мара Мартин
Мара Мартин привлече вниманието на света, когато направи силно изявление по време на модно ревю на Sports Illustrated. Стъпвайки по подиума, тя уверено кърмеше малката си дъщеря, което влезе в заглавията на вестниците и предизвика дебати за майчинството и овластяването.

"Благодарна съм, че успях да споделя това послание и се надявам, че ще мога да нормализирам кърменето, а също и да покажа на другите, че жените могат да правят всичко!"

Диандра Форест
Диандра Форест е афроамерикански модел с албинизъм, който преодолява бариерите и разширява определението за красота. Тя се превърна в променяща играта модната индустрия и остави незаличима следа в нея. Диандра се е отворила за албинизма си и за пътуването си с естествена коса и се чувства комфортно в собствената си кожа. Освен това тя стана първият модел с албинизъм, който участва в собствена голяма кампания за красота.

Лин Слейтър
69-годишната колежанска преподавателка неволно се превръща в "случайна икона", когато решава да преследва страстно интереса си към модата, като започва собствен блог. За нейна изненада някои фотографи я объркали с участничка в Седмицата на модата в Ню Йорк, което я накарало бързо да се прочуе. Въпреки възрастта си, Слейтър не се поддава на очакванията - подписва договори с Elite models, украсява кориците на известни списания и дефилира по модните подиуми, докато е на 60 години.

"Аз съм просто един обикновен човек, който преоткри себе си на 61-годишна възраст", скромно описва себе си Лин, въплъщавайки силата на личната трансформация и решителност.

Лорън Васер
Лорън е на 24 години, когато и двата ѝ крака са засегнати от синдрома на токсичния шок и се налага да бъдат ампутирани. Васер е израснала с двама родители модели и до заболяването си също е следвала техните стъпки. След период на депресия и опити да се примири с новия си външен вид, моделът решава, че ще продължи кариерата си и ще се опита да я направи по-приобщаваща. Оттогава Васер се е разхождала по безброй модни подиуми със златните си протези на краката. Ако търсите история, която да повдигне духа ви и да ви мотивира да преодолеете трудните моменти, спомнете си за Лорън. Нейният път от обещаващ модел до двойно ампутиран крак вследствие на синдрома на токсичния шок е можел да бъде краят на кариерата и мечтата ѝ. Вместо това то се превръща в катализатор за мощно преоткриване и смела нова цел.

Шахад Салман
Мотивирана от постиженията на Уини Харлоу, известен супермодел с витилиго, Шахад Салман, на 25-годишна възраст, тръгва по подобен кариерен път преди няколко години. Осъзнавайки значението на разчупването на стереотипите, Салман подчертава важността на самоувереността в ролята си на представител на индустрията. Тя сподели:

"Предизвикването на стереотипите е много важно, както и да имаш самочувствие.''

Кейт Грант
Миналата година 24-годишната Кейт Грант стана първият модел със синдром на Даун, който подписа договор с агенция за модели в Северна Ирландия. Успешната кариера на Грант в бранша започва, когато тя печели конкурс на 19 години. Оттогава тя дефилира на Седмицата на модата в Лондон и се превръща в активист за по-приобщаващ моден свят.

"Използвам платформата си, за да повиша осведомеността за приобщаването на хората с увреждания. Използвам гласа си за хората, които нямат тази възможност."

Джилиан Меркадо
Джилиан Меркадо, въпреки състоянието си на мускулна дистрофия и използването на инвалидна количка, безстрашно преследва стремежите си за кариера и се бори за представителство в модната индустрия. Чрез въздействащото си присъствие на кориците на различни модни списания и всеотдайното си застъпничество в социалните медии Меркадо активно разпространява информация за уврежданията. Освен това тя постигна монументален успех, като дебютира на подиума на Седмицата на модата в Ню Йорк, преодолявайки бариерите и вдъхновявайки другите по време на необикновеното си пътуване.

София Хаджипантели
Моделът предизвиква конвенционалните стандарти за красота с едната си вежда. Въпреки негативните коментари и онлайн хейт, тя продължава да приема уникалния си външен вид и да го използва като мощен отговор на токсичните стандарти за красота.