Изабела Роселини, за която остаряването е елегантност и свобода

  • Сподели:
Изабела Роселини, за която остаряването е елегантност и свобода

70-годишната Роселини е израснала във Франция и Италия, дъщеря е на две филмови легенди – шведската актриса Ингрид Бергман и уважавания италиански режисьор неореалист Роберто Роселини.

През 80-те Изабела става модел, а през 1983 г. е обявена за изключителен посланик на Lancôme, където помага на марката да разработи най-продавания аромат Trésor.

Десетилетия по-късно, на 63-годишна възраст, тя е поканена отново за лице на Lancôme от новия главен изпълнителен директор на марката, Франсоаз Леман, за да представлява красотата и изяществото на всяка възраст.

Когато Lancôme се свърза с вас през 2016 г., за да станете негов посланик, изненадахте ли се?

- Да! Изключително! Сътрудничеството ни беше прекъснато преди двадесет години. По онова време тенденцията беше жените да се смятат за нежелани след четирийсет. Така че, когато Франсоаз Леман ми се обади, първата ми реакция беше да ѝ кажа, че не съм станала по-млада!

Но бях много впечатлена от интелигентността и модерния подход на нейния дискурс. Дали защото е жена? Мъжете лидери са склонни да се фокусират върху идеята за съблазняване. Франсоаз ми говори за чувствителност, енергия, „joie de vivre“, женственост, която не е свързана с възрастта, а с удоволствието. Женственост, насочена към жените и мъжете в еднаква степен.

По какъв начин красотата има значение след 60? Чувствате ли се по-свободна?

- Всичко зависи от това какво наричате ''красота''. В дългосрочен план елегантността и умът са това, което придава красотата на някои жени. Например Мария Калас и Фрида Кало.

На 20 всички са красиви и можете да облечете дънки и тениска. На 65 красотата става въпрос на елегантност, индивидуалност, детайли, лични комбинации. Към днешна дата вече не се стремя да бъда секси, а да намеря най-добрия израз на себе си. На моята възраст вече не се страхувам как ме гледат другите, така че е наистина освобождаващо да бъда себе си, да се забавлявам.

Кое е най-важното нещо, което научихте през годините?

- Когато говорим за възраст, бръчки, килограми - никога не споменаваме свободата, придобита с времето. Аз вече се чувствам по-свободна, по-забавна! Миналото си е минало и отсега нататък е по-просто, по-радостно!

Какво е първото нещо, което забелязвате в една жена?

- Дали притежава чувство за хумор, със сигурност! И след това оригиналност, личност, истинско докосване. Това наричам аз елегантност.

Какво е вашето послание към жените на 60 години?

- Свикнали сме да мислим, че жените се жертват през целия си живот. С времето разбираме, че е по-добре да правим нещата за себе си. Така че доставяйте си удоволствия.

Какво мислите за собствената еволюция на кожата ви?

- Единственото нещо, което ме притеснява е врата ми! Всяка сутрин се гледам в огледалото и не се виждам старееща! Не изпитвам носталгия по младостта. Важното не е да си върнеш младостта, а да се чувстваш добре. В това отношение се радвам, че Lancôme премахна термините ''против бръчки'' и ''против стареене'', тъй като това не е въпросът.

Какво е вашето определение за щастие?

- Обич към моето семейство и приятели.

Каква е ролята на красотата в живота на жените?

- Много важна. Между другото, моделството е една от редките сфери, в които жените са по-добре платени от мъжете! Но мисля, че нещата се развиха. Днес все повече очакваме от една красива жена да притежава и дълбочина, личност, интелигентност. Вижте Роси де Палма, тя не е класическа красавица и все пак.

Вашият личен стил.

- Бих го определила като прост и семпъл - харесвам минималистични дрехи, които допълвам с ръчно изработени детайли, например яка, ръкав. Имам страст към занаятите, тяхното ноу-хау, платове, шалове.

Наскоро споделихте подиума със сина си, важно ли е да работите с децата си?

- За мен това е важно, но най-вероятно за тях не! Те са възрастни, имат си собствен живот, нормално е! Дъщеря ми се занимава с кулинария, синът ми се занимава с фотография и развива кариера на модел. Подкрепям ги, радвам се, че имат свои страсти и оставаме много близки.

Смятате ли, че вашият подход към красотата е повлиял на дъщеря ви?

- Това, което ме обърка преди няколко години, беше огромното значение, което Елетра и нейните приятели отдаваха на външния си вид. Мислех, че след толкова много години на феминизъм, новите поколения, преминавайки далеч отвъд простите измервания, биха предефинирали красотата преди всичко като себеизразяване.

Вярвам, че жените и тяхното място в обществото продължават да се развиват. Нещата се подобряват; завръщането ми в Lancôme е осезаемо доказателство за това! Това е положително не само за мен, но и за всички жени.

И една от най-големите ми радости в ролята ми на посланик е именно да бъда свидетел на тази еволюция в сърцето на една индустрия, посветена на женствеността, нейните мечти и желания. В интерес на истината дъщеря ми също е работила за Lancôme. 

Спортувате ли нещо?

- Винаги съм имала много деликатен гръб и затова не мога да практикувам никакъв спорт. Но ходя много, четири, пет километра на ден, включително и на закрито, ако времето не го позволява. В това отношение провинцията е много възстановителна. Позволява ви да забавите ритъма, да се изолирате, докато Ню Йорк е пълен с изкушения.

Вашата рутина за красота?

- Rénergie сутрин и понякога следобед, ако кожата ми е опъната, винаги също слънцезащитен крем, а вечер по-богатата крем версия.

Какво е най-важно за вас при избора на грижа за кожата?

- Когато намериш правилния избор, което не е проста работа, му оставаш верен.

Какво винаги има в багажа ви?

- Тъй като често съм пътувала, знам, че носенето на прости и лесни за комбиниране елементи е от ключово значение. Всичко трябва да се съчетае, за да не заема твърде много място. 

По отношение на вашата кариера, с какво се гордеете най-много?

- Моята свекърва ми казваше, че ''в живота някои глави се отварят, а други затварят''. Гордея се, че успях да управлявам добре моите последователни глави. Моделиране, филми, образование, а сега и монолозите, които пиша и изпълнявам на сцената с желанието да предам, да разкажа… Преминавам от една глава към друга с чувството, че всяка е вълнуваща за преживяване.

Каква е разликата, ако има такава, между посланика на Lancôme преди 20 години и днес?

- По онова време от жените се изискваше само да вдъхновяват мечти. Например по време на фотосесии винаги свалях сватбената си халка. Не ставаше въпрос за идентичност, а за въплъщение на красотата. Днес е точно обратното! Сложността, личността и индивидуалността са на преден план.

Скъп спомен, който пазите?

- Родителите ми, Ингрид Бергман и Роберто Роселини. Те никога не излизат от ума ми. Те бяха толкова пълни с радост! Как се смяхме заедно и наистина нищо не може да се сравни със смеха.

Коя е любимата ви дестинация?

- Париж е и остава най-скъп на сърцето ми.

Токчета или равни обувки?

- Равни обувки, разбира се! Комфортът преди всичко!

Костюм с панталон или рокля?

- Преди известно време бих отговорила панталонен костюм без колебание! Но през изминалата година откривам, че нося все повече и повече рокли. Неотдавна сортирах гардероба си и раздадох мъжките си якета. Дойде и времето на роклите. Предпочитам ги малко по-дълги.

Червени или нюд устни?

- Червени, без съмнение!

Най-добрият ви трик за красота?

- Rénergie и червило.

Вашето удоволствие?

- Много гореща дълга вана.

Две думи, с които да опишете себе си.

- Радост, забавление.

Любим филм?

- ''Циркът'' от Чарли Чаплин. Гледам го поне веднъж годишно.

Любим дизайнер?

- Azzedine Alaïa, който ни напусна. Изпитвам голямо възхищение към дизайнерите, които остават верни на себе си, на своята визия. Изисква се истинска смелост.

Какъв талант бихте мечтали да притежавате?

- Да умея да пея!

Кой е най-големият ви страх?

-  Да загубя децата си.

Фотосесия или кино?

- Странно, но винаги съм предпочитала фотосесиите пред снимачните площадки. Снимките са по-голямо предизвикателство - разполагате само с кратък миг, за да намерите правилното отношение и да предадете емоцията.

1983 или 2018?

- Дъщеря ми е родена през 1983 г., а внукът ми на 2 януари 2018 г. Така че избирам и двете!

Предлагаме ви и: Джейми Лий Къртис ни насърчава да прегърнем остаряването, обявявайки се против пластичната хирургия

Шарън Стоун на 64 - вечната муза за красота

Линда Еванджелиста: "Уморих се да се крия и да живея в срам. Стигнах дъното на самоомразата''

74-годишната Норма Уилямс изглежда така, сякаш знае как да спре времето

Когато обичаш, сияеш отвътре: Джулиан Мур и дъщеря ѝ Лив