Rouge Noir - емблематичният нюанс на Chanel - има невероятна история, породена от лабораторна грешка

  • Сподели:
Rouge Noir - емблематичният нюанс на Chanel - има невероятна история, породена от лабораторна грешка

Rouge Noir, любимият на Коко Шанел нюанс, който съчетава черно и червено, навлиза в масовото въображение от 1994 г. и се превръща в класика.

Историята на Rouge Noir, култовия нюанс на Chanel

Въпреки че е далеч от ултракласическите и универсални цветове nude или черешово червено, Rouge Noir остава най-продаваният нюанс лак за нокти (и червило) на Chanel. На всеки 15 минути в Дома на камелиите се продава лак за нокти Le Vernis в този нюанс - същият, който използва Габриел Шанел. Моделът Rouge Noir, представен за първи път на модното ревю за есен-зима 1994-95 г., е разпродаден веднага в първия ден на продажбата.

Оттогава насам той се превърна в класика и предвид безпрецедентния му успех, марката разшири обхвата на този нюанс във всички категории грим и сега той се носи от моделите в модното ревю на марката за пролет-лято 2023 г. 

Но Rouge Noir (продаван в Америка под името Vamp) има завладяваща и загадъчна история, която дори заслужава собствена статия в Wikipedia.

Историята му започва през 1994 г., когато Карл Лагерфелд иска от Доминик Монкуртоа, творчески директор на грима на Chanel, тъмен лак за нокти, който да се откроява на черно-белите снимки от представянето на колекцията пролет-лято 1995 г. Мениджърите по грим на Chanel, Хайди Моравец и Доминик Монкуртоа, участват в създаването на продукта и смесват черни и червени пигменти в необичаен "миксологичен сеанс": От тази "лабораторна грешка" - както често се случва в историята на култовите продукти - се ражда Rouge Noir. Резултатът им харесва толкова много, че веднага го използват в модното ревю, което се състояло само няколко дни по-късно.

Всъщност този специален нюанс, черен с червен оттенък, е споменат много преди това в статия за модните цветове в американското издание на Vogue от 1926 г., в която се говори за визионерския вкус на мадмоазел Шанел:

"До черното и бялото има червено, гранатов оттенък, като вътрешността на узряла на слънце череша, който Шанел използва много и който често се нарича rouge-noir". 

След модното ревю, на което присъстваха много супермодели от 90-те години на миналия век, лакът за нокти навлезе в масовото въображение. През 1994 г. Rouge Noir вече е цветът на маникюра на Ума Търман във филма Pulp fiction и на Мадона във видеоклипа Take a Bow.

След пускането му на пазара в Barneys се образуваха дълги опашки, за да си го купят, дори CNN отделя място за него. Резултатът - разпродаден за първите 24 часа, а списъците с чакащи ставали все по-дълги. Година по-късно, през 1995 г., Chanel пуска на пазара и първото червило в този нюанс. Ражда се мит, който продължава и до днес: Le Vernis Rouge Noir все още е най-продаваният продукт на Chanel - по един на всеки 15 минути - и петият най-продаван лак за нокти в света.