Айрис Апфел на 102: ''Няма спиране за волята да изживееш живота си цветно''

  • Сподели:
Айрис Апфел на 102: ''Няма спиране за волята да изживееш живота си цветно''
Advertisement

Ако имаме късмет, животът ни не просто ще е дълъг, но ще бъде изпълнен с радост и смисъл. Надяваме се, че когато слънцето се издигне високо за всеки от нас, ще можем да погледнем през рамо и да се почувстваме удовлетворени не само от постигнатото, но и от живота, до който сме се докоснали по пътя си.

С авангардни нюанси и по-голям от живота ентусиазъм, Айрис е самопровъзгласилата се за най-възрастната тийнейджърка, която човек може да се срещне. Тя е пълна с цветове, странности и енергия. Айрис е 102-годишна американска бизнесдама и най-възрастният моден стилист на земята. Със заразителна енергия, нейната житейска философия е един от поредните уроци, които можеш да прецениш от опита и мъдростта. Развенчавайки митовете за възрастта, тя е вдъхновение за мнозина.

Апфел не е просто икона: Тя е нашата икона.

"Американски оригинал в истинския смисъл на думата, Айрис Апфел е една от най-живописните личности в света на модата, текстила и интериорния дизайн, а през последните 40 години тя култивира личен стил, който е едновременно остроумен и бурно идиосинкратичен", казват за Апфел от музея "Метрополитън.

Айрис започва да се занимава с бизнес заедно със съпруга си Карл Апфел около 1950 г. Двамата имат текстилна фирма, която работи до пенсионирането им през 1992 г. Още от самото начало съпрузите са известни с това, че работят с по-малко известни неща и възпроизвеждат модата от 17-19 век. Айрис е омъжена 67 години за Карл, който починал през 2015 г.
Съобщава се също, че е била във връзка с Белия дом в продължение на почти девет президентства.

Институтът за костюми към музея "Метрополитън" организира кураторска изложба и експозиция, представяща колекцията в стил "Айрис Апфел". 
На 97-годишна възраст тя подписва договор за работа като модел със световната агенция IMG - International Management Group.
Айрис е включена и в документален филм на Албърти Мейзълс, наречен "Айрис".

През 2018 г. модната икона публикува биографията си - "Айрис Апфел - случайна икона" (Iris Apfel-AnAccidental Icon).

Гледай, създавай, смей се и живей: правилата за стил според Айрис Апфел

От висотата на своя над 90-годишен опит Апфел споделя пет неща, които винаги трябва да имате предвид, ако също като нея искате да диктувате модата, вместо да я следвате. Защото стилът не е тенденция, а въпрос на отношение.

Бъдете любопитни!

''Лично аз винаги съм обичала да търся - прерогатив, който характеризира целия ми живот и е лайтмотив на всичките ми пътувания. Обичам да се губя по пазарите, да се сблъсквам с нови култури, с всичко ново, различно и необичайно. Да намирам недостижимото и след това да го сглобявам така, че в него да има и следа от мен.''

Забравете тенденциите: това, че дадено нещо е модерно, не означава, че то ще изглежда добре и на вас!

''Има голяма разлика между това да бъдеш модерен и да го следваш модата. Има толкова много жертви на модата и причината за това е, че твърде много от тях живеят в страх да не сбъркат, да не бъдат аут или да изглеждат неподходящо. За да имате стил, трябва да знаете кои сте, какво ви отива, какво можете да вземете със себе си, когато пътувате, какво можете да си позволите и какво ви прави щастливи. Що се отнася до мен, да изразявам себе си е красиво: това ме кара да се чувствам добре.''

Усмихвайте се! Чувството за хумор е всичко!

''Чувството за хумор е от съществено значение и трябва да го проявявате, ако го имате, както у дома, така и в личния си външен вид. Обичам да се забавлявам и смятам, че дори допускането на няколко грешки е по-скоро забавно, отколкото винаги да бъдеш безупречен: ако започнеш да се взимаш прекалено насериозно, това е краят. Както добре е казала и Диана Вриланд, "прекалено добрият вкус в крайна сметка отегчава".

Стилът е отношение: не е важно какво, а как го правиш! 

''Мода, дрехи, аксесоари: всичко това може да се купи. Но чувството за стил е нещо, което трябва да носите в себе си. То е нещо, което се развива с времето, и е тясно свързано с начина, по който гледате на нещата, как ги съчетавате. Без стил дори и най-запазеният гардероб на света се превръща в купчина вещи. А стилът, истинският стил, е вечен и неостаряващ: няма нищо, което да нося днес и което да не е модерно дори за някой 60 години по-млад от мен.''

Познайте себе си!

''Да опознаеш себе си докрай е може би най-важното нещо във всичко, не само когато става дума за стил. Това отнема много време, много търпение, а понякога е дори болезнено, но няма по-голяма трагедия от това да се погледнеш в огледалото и да видиш някой друг. Дори ако външният ви вид е безупречен.''