Демна Гвасалия: геният зад Balenciaga

  • Сподели:
Демна Гвасалия: геният зад Balenciaga

Колекцията на дизайнера за Balenciaga изразява неговата дълбоко вкоренена и наблюдателна модна перспектива.

Демна е ученик на живота. През цялата си кариера той винаги е бил човек, чието вдъхновение не идва от езотерични модни и художествени референции, а от хората. Той постоянно извлича информация от миналото си, като същевременно остава абсолютно и изцяло присъстващ в ежедневието. Всъщност Демна често говори за това, че върви по улицата и се губи в градовете, за да разбере как се обличат всички, независимо дали става дума за мърморещ възрастен мъж със стара риза с копчета и високи чорапи, който седи на улицата, или за група скейтъри с качулки и дънки. Или може би е дама, която носи чанта с хранителни стоки и светлоотразителни слънчеви очила. За Демна баналното прави модата красива. А като творчески директор на Balenciaga той взема всички тези малки неща, които остават незабелязани от повечето хора, и ги превръща в променящи съзнанието дрехи.

Както в повечето случаи, когато той работи за Balenciaga, това ревю първоначално можеше да се тълкува като преследване на вирусна популярност в социалните мрежи, но това щеше да направи лоша услуга на колекцията и на самия Демна. Защото колкото и да е шоумен, той е и земен човек, който вярва, че генезисът на всяка велика мода идва от съчетанието на техника и човечност. Става дума и за страхотни дрехи, но какво биха били те без някой, който да ги носи, да ги превръща в нещо изключително?

През този сезон Демна успя да постигне това виждане. Макар колекцията да беше сърдечна благодарност към най-близките му, тя беше също така, както той обясни в бележките към ревюто си, "почит към изработването на дрехата". Всяко изделие със сигурност беше ''Демна'' по своята конструкция: широки силуети, преувеличени рамене с 2D-ефект и масирано улично облекло. Той превърна халатите в палта, а торбичките за хранителни стоки - в тотализатори. 

Триковете в занаята на Демна бяха налице с пълна сила, но магията на този човек е, че всичко изглеждаше и се усещаше напълно ново. Освен креативността и несравнимите му умения, красотата на тази колекция на Balenciaga се дължеше на личността и интимността. Още повече, че Демна продължава да отваря очите ни и да разширява съзнанието ни - за да осъзнаем, че дрехите са просто дрехи, освен ако не се вгледаме по-внимателно в човека, който се е облякъл в тях.

Този сезон изследването на човечеството, което Демна направи, беше изключително лично. За колекцията на Balenciaga за пролетта на 2024 г. той отпразнува хората, с които е най-близък, тези, които са били негова система за подкрепа и са го вдъхновявали с уникалните си, индивидуални стилове. В това число и майка му Ела, която откри ревюто, облечена в палто в тъмносиньо и черно, което беше изработено с помощта на рециклирани материи от три винтидж облекла. На сцената последваха още герои от живота на Демна, включително неговите публицисти, модната критичка Кати Хорин, съпругът му Лоик Гомес, известен още като BFRND и художничката Аманда Лепор. 

Демна е роден в Сухуми, Грузия на 25 март 1981 г. в семейството на баща грузинец и майка рускиня. През 1997 г. Демна избира да учи международна икономика в Държавния университет в Тбилиси, като завършва образованието си през 2001 г. През 2001 г. се премества в Дюселдорф, Германия, заедно с родителите си. Тъй като винаги е имал желание да работи в областта на модата, въпреки социалните и семейните опасения, Демна най-накрая се премества в Антверпен, Белгия, където се записва в Кралската академия за изящни изкуства и през 2006 г. завършва магистърска степен по моден дизайн.

През 2014 г. Демна стартира собствената си марка VETEMENTS, а през октомври същата година представя първата си колекция готови дамски облекла в Париж. На 7 октомври 2015 г., след само три колекции за Vêtements, Гвасалия е готов за голям скок и поема поста творчески директор на Balenciaga. Залогът беше голям и за двете страни. Той трябваше да докаже, че може да развие визията си до нивото на голяма модна къща, а Balenciaga, която губеше инерция след напускането на Никола Гескиер през 2012 г., отново предаваше съдбата си в ръцете на начинаещ дизайнер. Въпреки напрежението, Гвасалия изглеждаше спокоен, както винаги. Един от служителите си спомня: "Той веднага ме помоли да го наричам по име".

През март 2016 г. представя първото си модно ревю Balenciaga Women за колекцията есен-зима 2016, като серия от кутюрни нагласи, трансформиращи модерния, утилитарен гардероб. Тази колекция е преосмисляне на творчеството на Кристобал Баленсиага - изключително съвременен гардероб с реализъм, пропит с отношението на неговата висша мода.
Превод, а не повторение. Нова глава.

През юни 2016 г. къщата на Balenciaga представя първото си мъжко дефиле за колекцията пролет-лято 2017 г. и дебютното предложение на Демна за мъжко облекло. На 5 декември 2016 г. Демна печели наградата International Ready-To-Wear Designer на The Fashion Awards. На 5 юни 2017 г. Демна печели наградата за международен дизайнер на годината на модните награди на CFDA за 2017 г. През януари 2020 г. той обявява повторното въвеждане на висшата мода, като връща Balenciaga към "източниците ѝ на произход" и създава "неизследван режим на творческа свобода и платформа за иновации".

Гвасалия можеше да разчита на подкрепата на все по-многобройните си съюзници. Там беше Волкова, дългогодишната стилистка на Vêtements, както и Мод Ескуди, любимият му модел, любителка на скалното катерене и истинска муза. Първата му колекция мъжки облекла се фокусира върху шивашкия стил и вдъхновените от винтидж модели с преработени пропорции. "По време на репетициите, на фона на руска музика, Демна беше много концентриран, но и спокоен", казва един от моделите. "Забавляваше се, докато изпробваше различни неща, смесвайки кодовете на Balenciaga с вселената на Демна."

Заедно със съпруга си, художника Лоик Гомес, Демна се дистанцира от партитата и нощния живот. Не пие, не пуши и е вегетарианец. Двойката живее в къща в Цюрих, Швейцария и предпочита спокойния и тих начин на живот. Демна веднъж описва Париж пред германски вестник като "градът, който убива творчеството с целия си блясък, който е толкова разрушителен и изкуствен".