Сабато де Сарно: "Искам хората отново да се влюбят в Gucci"

  • Сподели:
Сабато де Сарно: "Искам хората отново да се влюбят в Gucci"

Дизайнерът влезе в светлината на прожекторите с дебютното си шоу като творчески директор на Gucci в петък, което постави началото на следващата глава на модната къща.

"Първата ми среща с модата беше с Gucci."

Пролет-лято 2024 на Gucci е пълна промяна, но темпото не спира.
Творческият директор Сабато де Сарно прави своя дебют с колекцията на флорентинската къща под прикритието на Седмицата на модата в Милано и под натиска на всички очи на модната индустрия.

Срещаме се с Ancora, първата колекция на Сабато де Сарно за Gucci.

"Ancora означава много неща. Означава отново, но е и по-лично, не е просто нещо, което си загубил, а нещо, което все още притежаваш и искаш повече от него, защото те прави щастлив", казва де Сарно пред Никол Фелпс в интервюто си за Vogue.

''Това е история за радостта от живота, за човечността, за хората, за истинския живот; история за страстта, непочтителния блясък, провокацията, увереността, простотата, непосредствените чувства и емоции", се казва в прессъобщението на Анкора. "Това е история, която не е скрита, горда, явна история, без табута - макар на пръв поглед те да изглеждат необходими - напълно свободна и изпълнена с еуфория.''

Както беше обещано, черното палто е първата дреха, която открива ревюто. Това е колекция за жена, която се облича свободно. Сабато де Сарно изглежда красноречив избор, когато става дума за поемане на щафетата от човека, който съживи и разтърси Gucci (и модната индустрия) през 2015 г., Алесандро Микеле, именно защото той чертае принципно различен път. Неговите стъпки са танцови. Погледът на Микеле към миналото, умело прекосяващ паметта и носталгията, в Gucci на Сабато де Сарно е жажда за бъдеще. Има интерес към 3D моделирането (част от ранното му обучение, когато работи за Prada), има доверие във формите и модните инстинкти на поколението Z.

Има ангажимент към микро гащеризоните, с минимални панталони и мини поли, към роклите тип "бабидол", замислени с простота на формата, която те приканва да танцуваш в тях, съчетани с бели маратонки, разумни токчета, пречупени през ресни от скъпоценни камъни, които танцуват сами с всяка стъпка, мокасини на платформа, за да могат детайлите и отношението да блеснат, създавайки акцент върху видимите елементи от колекцията бижута и чантите Jackie. Една пролетна палитра, която в по-голямата си част съчетава неутрални цветове и позволява на личността на носещия я, а не обратното, да разказва историята. Ражда се едно ново Gucci и първото нещо, което прави, е да започне да танцува.

Възпитаник на миланския Istituto Secoli, с престои в Prada и Dolce & Gabbana преди повече от десетилетие във Valentino, де Сарно се занимава с мода от 20 години, но преди Gucci е работил зад кулисите и се е чувствал добре там. "Това е много нов момент за мен, никога не съм мечтал за нещо подобно", казва той. 

"Много харесвам думите, те имат тежест и точно значение, предават емоции, затова харесвам творци, които използват думи, Робърт Бари или Алигиеро Боети", казва де Сарно.

"Ancora" е дума, която използваш, когато желанието ти все още не е приключило, независимо дали става дума за целувка или прегръдка, или за правене на любов. Все едно притежаваш нещо и искаш още от него." Той също така заяви, че иска "да се влюби в модата отново и отново - ancora".

На таблото му за настроение Ancora е изписана с бяло върху червен лист хартия, заобиколена от други червени препратки - прорязано платно на Лучо Фонтана, червена чанта Jackie, блестящи червени устни и монограм на Gucci в червено, наред с други.

Де Сарно печели доверието на Пиерпаоло Пичоли от Valentino в продължение на 14 години, като през 2009 г. се издига от ръководител на отдела за мъжки и дамски трикотаж и става негова дясна ръка. Прощалното парти, което Пичоли организира за него в края на април обиколи социалните мрежи. Висшата мода не е свикнала с подобни публични прояви на емоции. За бившия си шеф Сабато казва: "Ние не си приличаме, но имаме много общи неща и мислим по един и същи начин. За мен това е важно: не мога да остана на място, където не чувствам, че мога да изразя себе си, защото загубих много време, когато бях тийнейджър, да не бъда себе си." Той казва, че е разкрил, че е гей, едва когато е напуснал дома си и е започнал да учи в Милано. Това е първото място, където се е "почувствал свободен".

Когато Kering обяви назначаването му през януари, Марко Бизари, тогавашният главен изпълнителен директор на компанията, заяви, че Сабато е нает, за да "напише следващата глава на Gucci, като засили авторитета на модната къща и същевременно се възползва от богатото ѝ наследство". Думата, която дизайнерът използва за своя подход към Gucci, е "италианщина". Gucci, казва той, "е много италианска марка с огромно наследство. Италианска по отношение на изработката, италианска по отношение на вкуса и според мен ние загубихме това. Искам да го върна. Италианското е част от историята ми, със сигурност."

Де Сарно направи интернет щастлив, когато на 5 август бе публикувана първата снимка от кампанията за бижута, а звездата ѝ беше Дария Вербоуи. Вербоуи доминираше на модните подиуми през 2000 г., преди да се оттегли от моделството през 2013 г., но се завърна заради стария си приятел Сабато. Двойката се запознава преди 20 години, когато де Сарно започва да работи в Prada. 

За дефилето си в петък Сабато и неговият директор по кастинга Пиерджорджо Дел Моро са се фокусирали върху нови лица. "Бих искал да покажем непознати хора", казва дизайнерът. "Искам да покажа една естетика, а ако използвам известни хора, ще видите само тях. Не съм сигурен дали те ще ми помогнат да разкажа историята, която искам да разкажа".

Де Сарно разбира, че Gucci е "трибуна, за да изразиш нещо", и едно от нещата, за които крещи, са младите таланти. Едновременно с дебюта си на модния подиум Gucci спонсорира изложба в галерия на четирима млади художници от Милано, недалеч от мястото на провеждане на ревюто в Accademia di Brera; изложбата е отворена за публиката и е придружена от текст, Gucci Prospettive N.1, Milano Ancora, която Сабато описва като "любовно писмо" до Милано.

Макар че тези, които го познават, се кълнат в умението му да организира и го описват като креативен, но и конкретен, добър плановик и упорит, де Сарно казва, че всъщност е много инстинктивен и че организираността му помага да структурира живота си така, че да не му се налага да пропуска нищо. Той живее между Рим, Милано и Брюксел, където работи съпругът му, и винаги намира време за семейството и приятелите си.

"Никога не съм мислил, че ще стана творчески директор на Gucci и бях щастлив във Valentino, но съм много горд от тази роля. За мен Gucci е равносилно на лукс, а първата модна дреха, която притежавах, беше сако Gucci на Том Форд. Все още си спомням, че пътувах до Рим, за да си го купя с моя приятелка, тъй като по онова време в Неапол нямаше магазин на Gucci и луксът наистина не беше част от нашия свят. Тогава телевизията беше единственият начин да видя модата", спомня си той. Модата му позволява да изрази себе си.

"Изборът на това какво да облечеш определя теб самия."

През годините той се превръща в колекционер на модни находки, в допълнение към произведения на съвременното изкуство. Запитан дали е имал ментор, той отговаря, че когато е бил млад, "е бил луд" по Джани Версаче и че когато дизайнерът е убит през 1997 г., "това е бил наистина много мрачен ден" за него.