Dior демонстрира красота, вдъхновена от Фрида Кало, на модния подиум в Мексико Сити

  • Сподели:
Dior демонстрира красота, вдъхновена от Фрида Кало, на модния подиум в Мексико Сити

В Мексико сити, на територията на колежа, където Фрида Кало се среща с Диего Ривера

Тъй като сезонът на круизите дава възможност да се изберат далечни дестинации и да се играе със сценографията по по-креативен начин, отколкото при ревютата Ready-to-Wear и Haute Couture, много модни дизайнери избират да хвърлят светлина върху някои от градовете и държавите, които са били вдъхновение за марката през годините.

Не по-различно беше и ревюто на Dior Cruise '24 на Мария Грация Чиури, което се състоя в Colegio de San Ildefonso, в Мексико Сити този уикенд. Връзката на модна къща Dior с Мексико има богата история - вкусът на Кристиан Диор към пътуванията и чуждите култури се проявява в ранните му колекции. В крайна сметка една от първите му рокли е наречена "Мексико", последвана от "Акапулко" и "Соаре в Мексико''.

За ревюто на Cruise'24 сегашният творчески директор Мария Грация Чиури избра да почете това ранно увлечение на Dior с ревю, което прославя всички интересни аспекти на мексиканските занаятчийски практики, включително и изкуството на Фрида Кало. Визията на колекцията се основава на творчеството на самоуката и емблематична художничка Кало. Известна със своята естетика на мъжкото и женското начало, художничката говори не само за пола, идентичността и бисексуалността - революционни за времето, в което е живяла - но и за борбата на тялото ѝ, което на младини е било поразено от полиомиелит.

Гледайте цялото ревю

Мария Грация Чиури за вдъхновението от Фрида Кало: "Всички гледат повърхностно на иконографията на творбите ѝ, но животът ѝ е невероятен, защото тя е изследвала връзката между тялото и дрехите си. Тя е била толкова наясно с това. Фрида е говорила за уврежданията и за изковаването на собствената си идентичност още през 30-те и 40-те години на миналия век." За да канонизира още повече Кало, Мария Грация избира изключително специално място за изложбата - Антигуо Колегио де Сан Илдефонсо, където мексиканската художничка е учила, а също и където за пръв път среща съпруга си Диего Ривера, който в различни моменти е бил от съществено значение за работата ѝ.

Шоуто на Dior Cruise посрещна впечатляващ състав от гости, сред които филмови звезди като Наоми Уотс, изпълнители като Алиша Кийс и различни местни знаменитости като Карла Соуза и Ялица Апарисио.