Изключителната кариера на Жозефин Бейкър е вдъхновението за шоуто на Dior Haute Couture

  • Сподели:
Изключителната кариера на Жозефин Бейкър е вдъхновението за шоуто на Dior Haute Couture

Наричана още "бронзовата Венера", "черната перла", "цветнокожата сензация на Париж" - изключителната кариера на Жозефин Бейкър е вдъхновението за шоуто на Dior Haute Couture пролет-лято 2023.

House of Dior представи своята колекция Haute Couture пролет-лято 2023 г. малко след шоуто на Schiaparelli в Париж. Ревюто се състоя в музея на Роден в сърцето на френската столица и събра множество модни журналисти и известни личности, обединени за "Изкуството на мисълта" от Мария Грация Кюри.

Заглавието и колекцията са вдъхновени от преживяванията на Жозефин Бейкър в средата на 20-те години на миналия век, по време на една космополитна ера в Париж. Кюри също привлече експертния опит на афро-американската художничка Микалин Томас, за да изработи изключителен сценичен дизайн, за да покаже колекцията.

Какво да запомните от шоуто на Dior haute couture в музея на Роден

Сценографията

Кюри отново поръча на художничка да създаде невероятен комплект за нейното шоу за висша мода пролет-лято 2023 г. Беше създадено творческо сътрудничество с Микалин Томас. Кюри също си сътрудничи преди това с Томас за колекцията Dior Cruise за 2020 г. Колекцията беше допълнена от стени, изобразяващи черни лица и лица от смесена раса, които са признати за влиятелни икони в историята, а именно Жозефин Бейкър, Лена Хорн, Даяхан Карол и Дороти Дандридж. Накратко, това беше сложно бродирана панорама на жени, изцяло изпълнени от занаятчиите Чанакя и от Занаятчийско училище Чанакя.

Класическите силуети от 50-те

Материята за дизайните беше съобразена с визията на втора кожа, привидно адаптираща се към тялото и неговите движения. Първите силуети, които се виждаха на пистата, повтаряха мантиите, които изпълнителите носеха, преди да излязат на сцената, предлагайки на публиката фино разкриване на черно или светло прахообразно бельо. Силуетите в крайна сметка предоставиха нова интерпретация на гардероба от 50-те години.

Деликатните бродерии, пайети и меките нюанси на сребро и злато, които дефинираха силуетите на вечерните облекла, красиво отпразнуваха майсторството и прецизността на Dior.

Обсипаният със звезди първи ред

Множество знаменитости и верни последователи на Dior отново присъстваха на първия ред, за да гледат шоуто Haute Couture пролет-лято 2023 г. 

Сред гостите бяха Карли Клос, която се появи в жив червен силует, Джису в изцяло бяла визия, Киара Ферагни в черно и бяло, както и Камил Котин, Розамунд Пайк, Мейзи Уилямс, Катрин Деньов, Карла Бруни, Елизабет Дебики и други.