Ревюто на Christian Dior в Мумбай показва изключителното майсторство на индийските занаятчии

  • Сподели:
Ревюто на Christian Dior в Мумбай показва изключителното майсторство на индийските занаятчии

Мария Грация Чиури направи видими всички многобройни начини, по които Christian Dior е свързан със занаятчийството, съсредоточено в Мумбай. В един момент можеш да се насладиш на епичните мащаби на шоуто на пристанището, силуетът на което се издига на фона на забележителността Gateway of India, а подиумът е обграден с килим от разноцветни цветя.

В следващия момент очите ви се облъчват от микроскопичната изобретателност на индийските традиционни занаяти, които блестят - част от тях мини рокли с бродерия от Раджастан с огледално покритие - под светлината на прожекторите.

Над 800 гости се събраха в Мумбай, за да представят колекцията pre-fall 2023 на Dior. Посланици, клиенти, ВИП персони и медии пристигнаха от Индия и от цял свят, за да направят логистичен подвиг - никоя луксозна къща не е организирала подобно шоу в Индия, седнали пред извисяващите се арки и минарета на каменната порта в стил Гуджарати. Тъй като традиционно фокусът на дестинационните ревюта е върху курортните колекции или круизите, творческият директор на Dior Мария Грация Чиури съгласувано избра пред-есенния сезон, за да отпразнува индийските занаятчии, повдигайки завесата над занаятчийството, което отдавна подсилва силно украсените готови облекла и изисканите кутюрни творения на модните къщи, но рядко се признава толкова открито. 

99 визии бяха представени под специално издигната арка, чиято фасада беше изцяло покрита с ръчната работа на Chanakya, индийски експерти по бродерия, които разполагат с ателие и училище, организация, съхраняваща занаятчийството и вековните техники на най-високо ниво.   

Под звуците на традиционна индийска музика, изпълнена на живо от група музиканти и вокалисти и предавана на живо в световен мащаб, шоуто съдържаше мисията на Чиури в Dior в едно мащабно визуално изявление, подчертано от епичните традиционни флорални композиции в стил Ранголи, разположени от двете страни на подиума. Това е визия, включваща празнуване на жените и стремеж към равенство между половете, комерсиално успешна версия на модерната женственост и отчетливи визуални кодове за почти 80-годишната къща - нещо, което изкристализира седем години, откакто Чиури пое колекциите дамско облекло през 2016 г.

Преди началото на ревюто къщата подчерта връзките си с Индия, които датират от 1962 г. Тогавашният творчески директор Марк Бохан, един от предшествениците на Чиури, за чиято работа тя вече е казвала пред Vogue, че особено силно резонира с нея, представи две ревюта - едно в Мумбай и едно в Делхи. През цялата кариера на основателя на къщата Кристиан Диор, който също е пътувал до Индия, той изпълнява визии, вдъхновени и кръстени на индийски допирни точки, включително "Indienne" в дебютната му колекция и "Soirée de Lahore" от 1955 г., която днес се намира в Националната галерия Виктория в Мелбърн.

Междувременно в последното ревю на Марк Бохан "L'Année des Indes" бяха включени цветове и силуети, вдъхновени от традиционното облекло, включително блуза сари от шифон, вдъхновена от мозайките. Dior има два бутика в страната - в Ню Делхи и Мумбай, но най-силната връзка може би се крие във взаимоотношенията с Чанакя. 

Сливане на култура и творчество

Като ателие за бродерия, уважавано и използвано в световен мащаб в областта на висшата мода, Chanakya има особено близки отношения с Dior, успоредно с близкото приятелство между творческия директор на Chanakya International Каришма Суали и Мария Грация Чиури. Стремейки се да подчертаят красотата на човечеството и силата на ръката, Чиури и Суали, които работят заедно от 25 години, са си сътрудничили в 50 колекции на Dior, най-вече по мащабните фонове за кутюрните колекции на Чиури, интерпретирайки работата на жени творци чрез сложни и трудоемки техники на бродерия. Не само това, но и в стремежа си да осигурят възможности за жените - майсторите занаятчии са традиционно мъже в Индия - те основават през 2016 г. училището с нестопанска цел Chanakya School of Craft. В него се преподават техники за бродиране на жени от Индия и от цял свят, като се създават възможности за овластяване чрез придобиване на умения и финансова независимост. 

"От самото начало, освен че е символ на грация и елегантност, Мария Грация е и човек, който е изключително щедър. Мисля, че ценностите ни сякаш се излъчват навън", казва Суали. "Тя е човек, който е изключително вдъхновяващ за нас.''

Истински обмен, изграден на базата на доверие, широтата на уменията, разгърнати от ателието и училището, бяха показани в колекцията. От репертоара, който включва хилядолетни техники за бродиране с дълбоко културно значение - от пачуърк Канта и Зари, използвани в брокатите - работата беше показана в пред-есенните модели с пестеливи микронишки върху панталони в стил пижама и вечерни сака, украсени с бродерия в стил Зардози или метални кюлчета.

След това имаше арка, имитираща централния свод на портата зад нея, изцяло обгърната от работата на Чанакия. Посланието беше за автентична връзка. 

Включваща красота 

Освен очевидния визуален акцент - скъпоценните тонове, които напомнят за разкоша на индийските тъкани, и преработката на тоалета de Jouy, включваща тигри и пауни (националната птица на Индия), както и формите, повтарящи традиционното облекло - цялостното послание е красота, която не се ограничава до европейските модни центрове. "Кутюр не е нещо, което се намира в нашето ателие на авеню Монтен", каза Чиури във връзка с издигането на индийското майсторство. Разнообразният състав, включващ солидна група индийски модели и индийски знаменитости, сред които Сонам Капур, Фрейда Пинто и Атия Шети, демонстрираха цялостен подход към връзката със страната.
Променяйки баланса на силите на традиционните модни центрове, Чиури покани и учениците от училище Chanakya, като поканите бяха връчени лично при посещението им в училището преди ревюто, а те се вълнуваха от перспективата да видят работата си на световната сцена. 

Луксозна промяна 

Въпреки че колекцията беше публикувана под формата на look book в края на миналата година, към първоначално дебютиралата през ноември линия бяха добавени значителен брой невиждани визии, които създават впечатляващо предложение за модерен гардероб, съчетаващ френска и индийска чувствителност. Вниманието, отделено на тази колекция, съвпада с прогнозите, че индийският пазар на луксозни стоки ще отбележи растеж въпреки несигурните глобални икономически перспективи. Bain and Company прогнозира, че до 2030 г. вътрешният пазар на луксозни стоки ще достигне стойност от 200 млрд. щатски долара, при 5,9 млрд. щатски долара през 2022 г. Присъствието на Dior е знак за увеличаване на вниманието, което големите луксозни къщи отделят на индийския пазар.

В по-абстрактен, но не по-малко значим план, местоположението на Gateway of India има символично значение за нарастващото превръщане на Индия в силен играч. През 1948 г. на това място последните британски войски напускат Индия, с което се слага край на британското управление след обявяването на независимостта на страната през 1947 г. - по случайност същата година, когато Кристиан Диор дебютира с първата си модна колекция.