Елизабета Деси, моделът на Valentino, ода за възрастовото разнообразие

  • Сподели:
Елизабета Деси, моделът на Valentino, ода за възрастовото разнообразие

Светът на модата се потвърждава като все по-приобщаващ. Това доказва присъствието на 64-годишната Елизабета Деси на модните ревюта в Ню Йорк.

Философията на днешната мода е да остаряваш естествено и достойно, тоест да се чувстваш толкова удобно в рокля, колкото и в собствената си кожа на всяка възраст.

Доскоро един модел можеше да работи до определена възраст. Ето защо всички са започнали много млади. След определен възрастов праг, с изключение на някои редки случаи, тяхното присъствие вече не се счита за адекватно и приемливо, те се считат за ''стари'' и според стандартите не можеха да представят необходимата младост, свежест и красота. Уви, това вече не е така.

В определен момент от кариерата на Изабела Роселини, която навърши 70 г. през 2022 г., Maison Lancôme, на която тя беше историческото лице, я уволняват, с мотива, че е ''твърде стара, за да накара жените да мечтаят''. През 2016 г. обаче марката за красота излезе с нова позиция и Роселини се завърна като атестат за красота на 64-годишна възраст. 

Това бе началото на разрушаването на стандартите за красота, зората на приобщаването, което виждаме все по-разрушително през последните години и което води до по-широк избор от модели, представящи множеството жени по възраст, по размер и уникални физически характеристики.

Елизабета Деси е най-новият пример за тенденцията за възрастово разнообразие, която иска жени на всякаква възраст на модните подиуми и най-вече не стереотипни, не характеризиращи се с общи естетически канони, но всяка със свои специфични и естествени черти. 

Родена в Рим през 1957 г., Елизабета Деси е италианска шампионка по плуване, която участва в Олимпийските игри в Монреал през 1976 г. Забелязана от модна агенция, тя решава да свали костюма си, за да облече тоалетите на най-известните италиански дизайнери, от Gucci до Valentino, от Missoni до Giorgio Armani и Versace.

През 70-те и 80-те години Елизабета бързо се превръща в един от най-известните италиански топ модели, като по-късно прекратява кариерата си след определена възраст, точно както се случва по онова време.

Но точно на 64, както бе при Роселини, Деси също се завръща, за да представи автентична неостаряваща красота. Наричат ​​го грациозно стареене, способността да старееш по естествен и последователен начин, без да прибягваш до изменения на лицето или тялото си с козметична хирургия.

Последният дизайнер, в хронологичен ред, който е дал стойност на тази всеобхватност, е Пиерпароло Пичиоли, творчески директор на Valentino, който на 8 юли, за модното шоу Haute Couture 2022 на марката в Рим, избра да отпразнува своята красива концепция.

Ново начало на виждането на модата, поставено на стълбите на Piazza di Spagna с цел ''изпращане на послание чрез красотата''. Без правила, просто химн на това да бъдеш себе си и да се чувстваш добре в тялото си, а също и в дрехите и грима, който решавате да носите. 

''Не правя разлика. Дори възрастта, както мерките, не са от значение за мен'', каза Пичоли.

Векове наред жените са търпяли налагани канони за красота, днес всеки трябва да бъде свободен да бъде такъв, какъвто е. Следователно чрез красотата е възможно да се изразят много неща, без твърде много пречки или предразсъдъци и това е най-големият урок, който трябва да научим, особено с напредване на възрастта. 

Прочетете и: Роза Сайто, която разбива всички стереотипи за възраст, красота и отношение към модата

74-годишната Норма Уилямс изглежда така, сякаш знае как да спре времето

Нашето розово изкушение - Шарън Стоун

Стилните жени над 50 години, които да следвате в Instagram