Изабел Юпер и сватбената рокля създадена от Balenciaga

  • Сподели:
Изабел Юпер и сватбената рокля създадена от Balenciaga

По случай тазгодишната Met Gala посланикът на марката и френска актриса Изабел Юпер носеше сватбена рокля Callot Soeurs от 30-те години на миналия век, създадена от Balenciaga - в модна почит към френското майсторство.

Изабел Юпер направи великолепен избор на тоалет на Met Gala 2024 - за пореден път доказвайки чувството си за стил. В понеделник, 6 май 2024 г., в Музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк се проведе тазгодишната Met Gala. Както всяка година, многобройни звезди се събраха за една уникална вечер в чест на модата. В унисон с темата на изложбата на Института по костюми от пролетта на 2024 г. "Спящи красавици: събуждане на модата", която традиционно се открива с гала вечерта, дрескодът беше ''Градината на времето''.

За специалната вечер френската актриса избра рокля на Balenciaga. 71-годишната Юпер и творческият директор на къщата, Демна Гвасалия, имат близки приятелски отношения. Но това не беше единствената модна почит. Юпер направи няколко препратки към родословното си дърво за своята визия. Като пра-пра-правнучка на Марте Бертран, основала известната къща "Callot Soeurs" заедно с трите си сестри Мари, Реджина и Жозефин през 1895 г., актрисата отдава своето уважение към произхода си и френската шивашка индустрия.

На червения килим на Met Gala тя се появи в претворена сватбена рокля с шлейф във формата на венчелистче на "Callot Sœurs" от 30-те години на миналия век, изработена от копринен сатен в цвят шампанско и патинирана в ателието на Balenciaga. Това изящно творение, състоящо се от топ и пола, е украсено с бродирана дантелена кърпичка на китката. Горнището е със стояща яка (оригиналният модел е бил с кръгла яка). Четириметровият шлейф е още една привличаща вниманието характеристика.

Всъщност името "Callot Sœurs" в никакъв случай не е толкова известно навсякъде, колкото във Франция. Въпреки че след Голямата депресия от 1929 г. къщата не оцелява след 30-те години на миналия век, тя все пак оставя своя отпечатък в историята на модата и допринася за началото на висшата мода в частност.

Една "Спяща красавица", която Изабел Юпер съживи с грация на Met Gala 2024.