Оливие Рустейн доказа, че всичко става по-добро с възрастта

  • Сподели:
Оливие Рустейн доказа, че всичко става по-добро с възрастта

Оливие Рустейн отпразнува личната си история с ревюто си Le Jardin de Fruits Balmain есен-зима 2024/2025 г. в Париж.

Рустейн представи вълнуващо шоу в Pavillon Cambon, вдъхновено от корените му в Бордо и в чест на осиновителите му.

Дизайнерът представи силуетите на Balmain за есен-зима 2024/2025 г. - изключително завършена колекция, обръщаща поглед назад към кариерата му и отдаваща почит на града, в който е израснал - Бордо, както и на осиновителите му. Сливайки собствената си съдба с наследството, оставено от Пиер Балмен, дизайнерът вплита кодовете на френската модна къща с лични нотки. 

Изящно писмо до осиновителката му
Тази колекция напомняше на представената за зимата на 2020/2021 г., когато излезе документалния филм ''Wonder Boy'', проследяващ търсенето на произхода и трудната съдба на Оливие. По това време той създава категорично буржоазен гардероб с палитра от бежово, която напомня за корените му в Бордо. В тази нова колекция, същата естетика е възстановена, като е отдадена почит на осиновителката му Лидия Рустейн. Дизайнерът си спомня как тя винаги е носела тренчкот и как са ходили на пикник и са седели на тревата. Този тренчкот е използван отново и отново. В черно, бежово, габардин или кожа, със слънчево плисе. Но отвъд по-буквалните прозрения за детството му имаше и друг тематичен тон на тази колекция, която отбелязваше остаряването. Не само в гроздето, което украсяваше дрехите и аксесоарите, или в разнообразния набор от модели, които той използва за подиума, но и колекцията, независимо дали умишлено или не, говори за идеята, че красотата идва с времето. Що се отнася до кастинга, Рустейн покани модели от всички възрасти, като прекрасен начин да отпразнува красотата и разнообразието.

От всичко, което до този момент видях от Парижката седмица на модата, колекцията на Balmain е мой абсолютен фаворит, с кройки и дрехи, които с удоволствие бих носила.

Поклон пред Бордо
Гроздето е темата на тази колекция за есен-зима 2024/2025 г. Оливие Рустейн израства в Бордо, преди да замине за Париж, за да учи мода. Известен с лозята си, френският град беше отбелязан по време на цялото ревю. Гроздовете олицетворяват определена идея за изобилие, независимо дали са под формата на чанта, висят от ушите на моделите или са татуирани върху пеплум.

Друг много бордоски детайл е охлювът, основна съставка на Escargots à la Bordelaise. Оформена в златен пластрон, подобно на вкаменелост, черупката на охлюва се превръща в изделие с кутюрни акценти или в характерен детайл, който деликатно украсява колани и чанти. 

Празник на наследството на Balmain
Обединявайки личния си път с невероятното наследство на Balmain, Оливие се връща към характерните кодове на къщата. Саката и палтата са украсени с възвишени златни копчета, а тренчовете са с тънки рамене и подчертана талия, напомнящи силуета Jolie Madame на Пиер Балмен. Топовете бяха носени с торбести панталони, направени по един от моделите на Пиер Балмен от 1960 г. Навсякъде другаде влиянието на майка му се усещаше при разнообразните итерации на тренчове, но той ги подпечатваше с мощни рамене и бляскав обков, както би направил Пиер Балмен. 

Звездният първи ред
Никое ревю на Balmain не е завършено без изключителен първи ред. Звездите на ревюто бяха: Ая Накамура, която изглеждаше много елегантна в мини рокля с блейзър и безупречни ревери, Шер, заедно с приятеля си, избрала доста небрежна визия, и Камий Разат, в пламтящо розово облекло от последната колекция пролет-лято 2024.