Петте най-скъпи бижута с рекорден търг

  • Сподели:
Петте най-скъпи бижута с рекорден търг

От синия диамант на семейство Опенхаймер до перлата на Мария Антоанета от Франция - най-скъпите бижута, продавани някога на търг, които продължават да ни карат да мечтаем, заради красотата и историите им, които разкриваме тук. Истории, които да бъдат разказани, носени или ревниво пазени в кутия за бижута.

Бижутата са нещо повече от украшение или явен израз на статус, те са мечта под формата на перла, изкусно шлифован диамант или рядък скъпоценен камък, избрани за даден повод или за да задоволят нечия страст (като например страстта на Елизабет Тайлър) или да разкажат любовна история (като Уолис Симпсън и крал Едуард). В някои случаи те се правят ad hoc, следвайки личния вкус, а в други се превръщат в семейна реликва и наследство. Но има и такива, които купуват бижута на търг, очаровани от самите истории или личности, които са ги съхранявали или носили, или запленени от цвета, подсилен от шлифовката.

В класацията на най-ценните продадени бижута, която ще откриете по-долу, има и перла, но тя не е La Peregrina...

Син диамант на Oppenheimer: 57,6 милиона долара в Christie's

Това не е единственият син диамант, продаван на търг, помним Терешченко през 1984 г., Wittelsbach Blue през 2008 г., Begum Blue през 1995 г. и пръстен със син диамант, принадлежал на Мария Антоанета, продаден на търг през 1983 г. Но това е експонатът, който бие всички рекорди: той е рядък екземпляр, който превъзнася синия цвят заради правоъгълната си шлифовка и достигна рекордно висока цена през 2016 г. Наречен е на предишния си собственик Филип Оппенхаймер, чието семейство е било лидер в диамантената индустрия в продължение на 80 години с De Beers, преди да продаде 40% от компанията на AngloAmerican plc през 2012 г.

Най-ценните обеци, продавани на търг, са "разделени": 57,5 млн. в международна аукционна къща Sotheby's

Диамантите, известни преди като Apollo Blue и Artemis Pink, сега се гордеят с титлата на най-ценните обеци в света: продадени поотделно на търг на Sotheby's, те са закупени от един и същ анонимен купувач, който ги е нарекъл The Memory of Autumn Leaves (синият) и The Dream of Autumn Leaves (розовият). За синята (тип II B с 14,54 карата, вътрешно безупречна и с диамант с чистота VVS2) бяха платени 42 млн. долара, а за розовата (тип II с 16 карата) - 15,3 млн. долара.

 

Наследството на (Уинстън Пинк): 50,7 млн. долара в Christie's

Розовият диамант е продаден на търг през 2018 г.: Американският гемологичен институт анализира 18,96-каратовия екземпляр и потвърждава уникалната цветова разновидност, както и най-високата степен на интензивност на цвета, а именно "fancy vivid". Всъщност The Pink Legacy е химически чист диамант, почти без азот, който му придава това прецизно оцветяване. Открит е преди повече от век в мина в Южна Африка от семейство Опенхаймер (същото семейство, което дава името си на синия диамант): на търга в Женева, организиран от Christie's, продължил само 10 минути, победител е г-н Уинстън, който го преименува на The Winston Pink Legacy, побеждавайки Pink Promise (32 милиона долара).


Graff Pink: 46,2 млн. долара в международна аукционна къща Sotheby's

Считан за един от най-прекрасните диаманти, откривани някога, този розов диамант се появява на пазара едва през 50-те години на миналия век, когато нюйоркският бижутер Хари Уинстън го продава на анонимен купувач. Монтиран на сребърен пръстен с два по-малки диаманта отстрани, за да подсилят блясъка му, скъпоценният камък е обявен за продажба на 16 ноември 2010 г. в Женева от аукционна къща Sotheby's с начална цена 38 млн. долара. Лондонският бижутер Лорънс Граф, който участва в търга по телефона, го спечели за сумата от 46,2 млн. долара (приблизително 34 млн. евро): най-високата сума, достигната за диамант до този момент. Именно от него той получава сегашното си име - Graff Pink. Стойността му се увеличава значително след покупката, когато Граф го преработва, намалявайки камъка от 24,78 карата на 23,88 карата: така той премахва включванията и го прави още "по-ясен".


Перлата на кралица Мария Антоанета: 36,2 млн. долара в международна аукционна къща Sotheby's

В този "топ 5" на бижутата, които са донесли значителни суми на търг, няма диадеми или огърлици, но откриваме едно много специално бижу, принадлежало на френската кралица Мария Антоанета. Любителка на текстила, екстравагантните прически и новостите на онова време, дотолкова, че е смятана за влиятелен фактор ante litteram, нейната изключително ценна колекция от бижута е добре известна. В кралското ковчеже се е намирал и този медальон с голяма естествена перла, окачена на висулка с форма на панделка, покрита с диаманти. Изделие, което първоначално е било част от огърлица с три верижки.

През 1791 г., когато кралят и кралицата се готвели да напуснат двореца Тюйлери, за да избягат от революционерите, скъпоценните му бижута, включително този медальон, били опаковани и изпратени на императора на Австрия и племенник на Мария Антоанета. Много по-късно скъпата колекция от бижута е предадена на единствената жива дъщеря на кралицата, Мария-Терез дьо Франс, която подарява част от нея на племенницата си, херцогинята на Парма. Продаден на анонимен участник, медальонът с перли и диаманти е едно от най-скъпите бижута, продавани от аукционни къщи, с много дълга история, която разказва за благородническите връзки на европейските семейства.