Ревюто на Saint Laurent за 2024 г. в 7 урока по стил как да бъдем елегантни без усилие

  • Сподели:
Ревюто на Saint Laurent за 2024 г. в 7 урока по стил как да бъдем елегантни без усилие

Ако има нещо, което французите умеят да правят, то е да подобряват това, което имат, и това, което създават. Те умеят да придават онова очарователно докосване дори на най-малките и най-простите неща. Такъв беше случаят на ревюто на Saint Laurent за пролет-лято 2024 г., сред пустинните мрамори и внушителната Айфелова кула, осветяващи Седмицата на модата в Париж.

Пролетта на 2024 г. е сезон, фокусиран върху удобството за носене и връщането към основите. По време на дефилето на Saint Laurent, творческият директор Антъни Вакарело взе присърце тази идея - но с въображение, което черпи от някои от най-известните архиви на модната къща. Преосмисляне на сафари сакото и гащеризоните, както и саундтрак от френския продуцент Себастиан и поетичен глас зад кадър на Катрин Деньов, които се харесаха на публиката от знаменитости. Вакарело върна блясъка на 80-те години на миналия век на модния подиум с полувисоки яки, авиаторски очила (тънки версии на тези на Том Круз) и смели бижута (започвайки с макси обеци). 

От 49-те визии в тази колекция почти всички се позовават на тези класически силуети на Saint Laurent, включително роклята в стил кафтан. Разбира се, Вакарело добави и малко от собствената си характерна естетика - превърна обичайните бежови и кафяви цветове в тухленочервени, шафрановожълти и наситени нюанси на невен.

"Позицията на тази колекция е прагматична, с дневна визия, съобразена с модните тенденции, и по-свободен силует в сравнение с предишните сезони", обясняват бележките към ревюто. Дизайнерът потърси вдъхновение и от няколко известни жени, като Амелия Еърхарт и френската авиаторка-изпитателка Адриен Боланд, както и от концепцията да вземе неща от мъжкия гардероб и да ги направи по-женствени. Подходяща сентенция, като се има предвид какво е казал самият Ив Сен Лоран: "Chanel освободи жените, а аз ги овластих."

Последната тема можеше да се види във всички раздвижени силуети с големи размери - много от тях бяха препасани с колан на талията, а след това допълнително драматизирани с чифт големи, плътни, метални обеци, които висяха от ушите на моделите като скулптури. Други носеха малки кожени качулки в авиаторски стил, а сребърни и златни гривни бяха прилежно подредени върху облечените в ръкавици ръце. Всъщност бижутата с висок блясък бяха навсякъде: от класически метални чокъри до златни катарами за колани, които закрепваха дебелите карго панталони и роклите, вдъхновени от 70-те години. Присъстваха и всички аксесоари на Saint Laurent: като високи токчета и кожени ръкавици.

Фината игра на текстури поддържаше нещата интересни. Прозрачни горнища и тънки чорапи бяха съпоставени с дебели материали в цвят каки; въпреки че в тази колекция преобладаваше утилитарността, имаше много скъпоценни камъни, които се усещаха свежи за пролетта, като например оформянето на гривни върху ръкавиците или носенето на смесени метали по нетрадиционен начин. Може би 2024 г. ще бъде годината на гащеризона с колан или модифицираното сафари яке. Ако колекцията е някакъв показател, изглежда, че големите джобове ще бъдат навсякъде през пролетта.

#1 Силата на "едно парче''
Костюмът е надминат. Тайната рецепта за шик без усилие има за основна съставка "едно парче" - костюм или рокля, с които да бъдете безупречни, без да мислите прекалено много какво да облечете.

#2 Току-що излязла от апартамента
Разчорлена, може би малко небрежна (но точно, защото парижанките винаги са съвършени дори в несъвършенството): не знаем дали току-що се е прибрала от дълга нощ, прекарана в дискотеките, или ще излезе така, за да отиде в офиса. Облечена е в най-необходимото - мини рокля с горнище.

#3 Шалът за врата (но не по начина, по който си мислите)
Можете да го носите по традиционния начин, просто завързан на възел или преметнат през раменете, но парижанката тази година ще носи шала така: навит на торк на врата.

#4 Обърнатата яка
Риза, която е просто разкопчана и сякаш се изплъзва назад, а яката е просто обърната нагоре. Нищо повече и нищо по-малко.

#5 Тренчкотът, винаги и навсякъде
Моделът, носен на модното ревю на Saint Laurent за пролет-лято 2024 г., е с кройка от 80-те години: подчертани рамене, но закръглени благодарение на дебелите презрамки, широка форма и дължина до глезена. Дрехата с цвят на карамел се закопчава само на врата, а ръцете в джобовете я носят отзад, за да покажат плавния вид.

#6 Версията с черни прозрачни дрехи
Прозрачни материи, които стават флуидни, придобиват тяло и накрая падат благодарение на несекващата субстанция на воала. Това е голата визия на Ив Сен Лоран във версия 2024, която преминава от супер тесни бодита, носени без сутиен, до макси рокли, които плуват.

#7 Бижута от 80-те 
На изключителната простота на визията контрастира богатството на бижутата: позлатени и със смел силует, те варират от изваяни обеци до гривни, носени на двете китки. Този блестящ щрих върху ръкавиците и дългите ръкави е достатъчен, за да бъдеш шик без усилие. Визията е на Ева Херцигова.