Седмица на модата в Милано: характерен модернизъм и уверена елегантност от Fendi

  • Сподели:
Седмица на модата в Милано: характерен модернизъм и уверена елегантност от Fendi

Когато създава колекцията си за пролет/лято 2024 за Fendi, Ким Джоунс се обръща за вдъхновение към древните руини и архитектурата на италианската столица. Пролет/лято 2024 г. е може би най-силният момент на Джоунс, когато представя визията си за жената Fendi - някоя, която харесва дрехи с поразително проста и иновативна конструкция.

Колекцията е вдъхновена от разходките на Ким Джоунс из Рим
"Започна с една разходка из Рим", каза Джоунс преди ревюто си за Fendi, точно когато музиката от репетицията изпълни бекстейджа. "И това е музиката, която слушам, когато се разхождам из Рим сутрин, за да се настроя за работа." Това беше нов микс от трогателната ''On the Nature of Daylight'' на Макс Рихтер - любима песен от модното ревю - подплатен с меланхоличните вокали на Дайна Уошингтън от песента ѝ ''This Bitter Earth'' от 1960 г. "Намирам я за много релаксираща. Слушам я постоянно", каза Джоунс.

Силуетите напомнят за структурите на Рим
Заредени от емоционалните цигулки и екзистенциалните текстове на саундтрака на Fendi, можете да си представите как една разходка из магичното величие на Рим може да вдъхнови подобна колекция. Статуарната форма е издържана в ледено синьо и сиво, които от време на време се затоплят от приглушено оранжево, жълто или кафяво. Но подобно на саундтрака си, силуетът запазва грациозност в студената си външност. Роклите бяха структурирани в приятни на допир трикотажни материи или покриваха тялото с коприна. Кройките - щедри, а краищата им заоблени за мека извивка. 

Трикотажните панталони се завърнаха
Джоунс се върна към плетените жартиери от ревюто на висша мода през юли. "Дамите полудяват по тях", казва той, затова ги интегрира в рокли и използва тяхната графичност като начин да подчертае геометрията и цветовото съчетание, заложени в колекцията. В случая това допринася за цялостното усещане за елегантност, напомнящо за работата на Джоунс в Dior. "Мислех за мъжа на Dior и за това, което правя с него, и за прилагането на някои от тези кодове към жените", каза той.

"В Рим има елегантност, лекота и безразличие към мнението на другите - това е истинският лукс", казва Джоунс.

Имаше мега и мини чанти
По протежение на залата на подиума на Fendi - покрита със супер мек бял килим - Джоунс беше издигнал огромни чанти, които наподобяваха римски статуи. "Те са като древните орнаменти, които виждате из Рим. Исках да направя макси и мини чанти по модния подиум", каза той, визирайки творенията на Силвия Вентурини Фенди за аксесоари, които включваха най-малките вечерни чанти, окачени на деликатна златна верижка.

В откриващата визия Анок Яй носеше прилепнала рокля със сини, бели и оранжеви драперии, като последните разчупваха по-небрежната палитра. Цветният избор на Джоунс обикновено е по-изтънчен, но става все по-експериментаторски. През миналия сезон имаше ярко розово и червено, което се отклонява от сдържаните тонове, които той предпочита. Този път Джоунс се позовава на една особено запомняща се колекция на Fendi: пролет/лято 1999 г., в която Лагерфелд използва смели цветове като жълто, оранжево и синьо, за да изпъстри минималистичните силуети.

Обувките на Fendi винаги са били популярни, а този сезон те са колкото свежи, толкова и удобни за носене. Балетната плоска обувка от еластична лачена кожа, закачена на петата с метална закопчалка, беше ключов елемент. Имаше и по-елегантни обувки, но нищо опасно високо. За Джоунс сексапилът и увереността са неразделна част от комфорта. Карл Лагерфелд е смятал същото, а изследването на Джоунс на историята на неговия предшественик запълва пропастта между историческата жена на Fendi и тази от 21-ви век.

Но въпреки почитта му към историята, достатъчно беше да погледнем към първия ред на съвременните поддръжници на Джоунс. Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл, Кейт Мос, Деми Мур, Гвендолин Кристи, Кристина Ричи, Кара Делевин, Наоми Уотс и Амбър Валета бяха сред тези, които се появиха и аплодираха Джоунс, докато той правеше последния си поклон.