Ким Джоунс празнува 5 години в Dior със забележително модно ревю в Париж

  • Сподели:
Ким Джоунс празнува 5 години в Dior със забележително модно ревю в Париж

Добре дошли в École Militaire в Париж, където Ким Джоунс представи колекцията си Dior Summer 2024 пред публика, изпълнена със знаменитости, в която участваха най-готините дизайнери в момента като Фарел Уилямс (който откри сезона с невероятно шоу за Louis Vuitton), Уелс Бонер, Матю М. Уилямс и Джеръми Скот.

С това шоу британският дизайнер отбеляза петата си годишнина в Dior, като акцентира върху наследството на висшата мода и отличното майсторство на френската къща. 

Игривият комплект
При пристигането си в гигантския, строг, метален куб, в който се помещаваше шоуто, гостите не бяха подготвени за това, което предстоеше да се случи. Изведнъж всички модели се издигнаха от пода през скрити врати, преди да тръгнат по подиума един по един. Тази новаторска сценография напомни за позицията на Диор като майстор на изкуството. Това не е първото изненадващо пространство за шоу на Dior. Спомням си гигантската градина, изпълнена със стотици цветя за пролет/лято 2023 г., или подиумът с конвейерна лента за шоуто есен/зима 2019/2020 г. Идеята обаче моделите да се издигат от земята страшно силно ме впечатли. Гледайте ревюто по-долу, за да се убедите сами в гениалността.

Почит към наследниците на Кристиан Диор
Макар да продължава да почита наследството и майсторството, които започват с Кристиан Диор, Ким Джоунс отправя почит и към наследниците на кутюриера, като Ив Сен Лоран, който прави незаличима революция в кодовете на Dior по време на двете си години в къщата от 1958 до 1960 г. Той се вдъхновява и от Джанфранко Фере и неговите емблематични бродерии, както и от текстурите на Марк Бохан. Така множеството силуети на ревюто обединиха традиция и преврат, с визии, които деликатно си играеха с конвенциите за мъжественост и женственост.

Малума в Dior е тотално секси до върха на обувките си.

Ода за мотивите
Безупречната кройка на Ким Джоунс продължаваше да присъства, но дизайнерът се върна и към емблематичния мотив на Dior - cannage, който се виждаше в саката от костюми, палтата от туид, късите панталони и жилетките, вдъхновени от винтидж. Резултатът е колекция, която е едновременно изтънчена, официална и спокойна. Особено внимание заслужава присъствието на преоткрития костюм на Ив Сен Лоран, който отново се е метаморфозирал, за да се присъедини към света на мъжкото облекло, като специално внимание е обърнато на разрезите, обемите и плисетата.

Лейди Диор като обувки
Ким Джоунс дори стига дотам, че претворява емблематичната чанта Lady Dior, създадена през 1995 г., като мокасини и сандали с напълно нова кръгла емблема. Той се съсредоточи и върху чантите, които се предлагаха в множество материали и нюанси, включително чантата Saddle, която беше издигната с флуоресцентни поп цветове, и чантите, украсени с кантарната шарка на къщата. Да не говорим за шапките Stephen Jones на главите на моделите.