Fendi пренася съвременната висша мода в Palais Brongniart в Париж

  • Сподели:
Fendi пренася съвременната висша мода в Palais Brongniart в Париж

Закривайки седмицата на модата със стил, Fendi доказа, че нейният високооктанов блясък е по-голям, по-добър и по-смел от всякога.

Италианската модна къща Fendi се пренесе в бившата централа на парижката борса за есенното си ревю висша мода, на което дизайнерът Ким Джоунс показа съвременна линия от леки, чувствени рокли за официални случаи.

Моделите стъпваха уверено по мраморния подиум на строгото бяло пространство, разположено в неокласическия Palais Brongniart, докато на саундтрака звучеше драматично оперно пеене. Те носеха стройни, стигащи до земята силуети, изработени със сложни техники за драпиране и без видими подгъви - сякаш платът е бил изрязан от всякакво допълнително тегло.

Последваха други монохромни визии, предимно в прашни пастелни или черни цветове, носени с едри токчета, извити като каубойски ботуши, и деликатни кламери, придържани близо до гърдите.

Добавяйки текстура, ансамблите от сака и панталони бяха покрити с едри кристали, а кожените елементи като къси якета, носени от раменете, изглеждаха безтегловни, включително рокля без ръкави в ментово зелено.

Джоунс, който е и творчески директор на мъжката линия на Dior, друга модна къща, собственост на LVMH, се поклони заедно с Делфина Делетрес Фенди, артистичен директор на бижутата.

Сред гостите на ревюто от първия ред бяха Карди Би в блестящи пайети, Шакира в монохромно двукомпонентно облекло и Наоми Уотс в свежи летни бели дрехи.

Мястото на ревюто беше дворецът Бронняр - сграда, построена за Наполеон в началото на XIX в., в която се помещава Парижката фондова борса. Плавни, драпирани, пайетирани и прозрачни рокли се носеха по подиума на италианския мраморен четириъгълник под техно ремикс.

Колекцията представяше върховите постижения на висшата мода - ненадминатата изработка.

Седмицата на висшата мода традиционно е известна като доста екстравагантна седмица, в която марките представят свръхмодерни и нестандартни модели, равни на тези от авангардната мода. Този сезон обаче е смесица. Докато някои марки (като Thom Browne) се впуснаха в очакваното величие на висшата мода, други (като Chanel) проявиха сдържаност, показвайки, че модата може да бъде подходяща и за обикновената жена, като намери елегантност в простотата. Fendi намери себе си в последния случай.

За представянето на колекцията Haute Couture за есен/зима 2023 г. всичко беше наистина вечерно. То беше семпло, вечно и удобно за носене, но и несъмнено елегантно. Върхът на висшата мода е съсредоточен върху ненадминатото майсторство, изработването на дрехи, които са направени по мярка - което Fendi изведе на преден план.

"В колекцията има идея за простота със скрити тънкости. Голяма част от тях са свързани с обема, драпировката и скулптурната форма, постигнати чрез сложна и стриктна кройка на моделите, като дрехите често са реализирани само с един шев", обясняват бележките към ревюто.

Това беше прегръдка на женствеността в най-висока степен. Колекцията се отличаваше с мекота и гъвкавост, благодарение на многобройните техники за драпиране, коприни от втора кожа и деликатни бродерии. Дори сред външните корсети, изваяни върху някои от визиите, се забелязваше лекота и гъвкавост, които отразяваха по-голямата плавност, присъстваща в колекцията.