Темата на Met Gala 2024: пробуждане на модата

  • Сподели:
Темата на Met Gala 2024: пробуждане на модата

Вече е ясна темата на най-важното световно модно изложение, което ще се проведе в музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Година след година новината служи като своеобразна първа стъпка, за да научим за всяко издание на този моден спектакъл. 

Met Gala 2024 ще се проведе на 6 май в Ню Йорк. Събитието се провежда всеки първи понеделник на месец май от 2005 г. насам и с изключение на 2020 г. заради пандемията (през 2021 г. е отменено и отложено за септември) се провежда всяка година на тази дата.

Каква е темата на Met Gala 2024?
Този път темата на най-важното модно събитие също няма да се фокусира върху един дизайнер, както е било в миналото. През 2024 г. Sleeping Beauties: Reawakening Fashion (Спящи красавици: пробуждане на модата) - името на изложбата - ще разглежда устойчивото развитие през една много специфична призма: "По същество това е ода за природата", признава Андрю Болтън, главен куратор на Института за костюми и основен отговорник за тази идея.

"Природата като метафора на модата, нейната крехкост и преходност".

Следователно, да, ще видим много дизайни, които директно намекват за красотата на флората и фауната: един пример е споменаването на пеперудите, които откриваме както в пролетта на 2011 г. на Alexander McQueen, така и в архитектурната висша мода, която Charles James предлага през 1955 г. Сюжетната линия на изложбата ще изследва 400-годишната история - от XVII в. до последните музейни придобивки на дизайнери като Филип Лим, Конър Ив и Стела Маккартни.

Конкретните спящи красавици в изложбата са 50 експоната от колекциите на архивите, които са твърде крехки, за да бъдат преоблечени или поставени върху манекени. Сред тях са елизабетински тоалет от XVII в., както и копринен дизайн на британския кутюриер Чарлз Фредерик Уорт. Те ще бъдат изложени в стъклени ковчези, но ще бъдат ''събуждани'' (по свой начин) от технологичните специалисти, с които музеят работи, за да превърне изложбата в потапящо преживяване. Тя ще се състои от три зони - суша, море и небе, всяка от които ще бъде разположена в около 26 проходими камбановидни структури (или "балони", както ги нарича Болтън), подобни на модни терариуми.

Как се избира темата на Met Gala всяка година?
Идеята обикновено идва от самия музей. "Мисля, че е важно да стимулираме дебати и да разпространяваме идеи, които са трудни за разглеждане или се смятат за проблематични", коментира Андрю Болтън преди няколко години. Изложбата за 2024 г. например беше мотивирана от крехкостта на гореспоменатата рокля на Уорт. С оглед на тази концепция тя беше представена на Макс Холейн и Даниел Х. Вайс, съответно директор и президент на институцията. След тяхното одобрение идеята е предадена на Анна Уинтур, редакционен директор на Condé Nast и главен редактор на американското издание на Vogue, за мнение.

Кога ще бъде открита изложбата Met Gala 2024?
Sleeping Beauties: Reawakening Fashion ще бъде открита няколко дни след Met Gala, на 10 май, и ще продължи до 2 септември 2024 г.

Къде ще се проведе Met Gala 2024?
Met Gala 2024 ще се проведе както всяка година в музея "Метрополитън" в Ню Йорк. Там първо ще се проведе червеният килим, а след това и вечерята на избраните.

Колко души присъстват на Met Gala?
Това е масово събитие: на него присъстват около 600 гости.

Кой е поканен на Met Gala?
Списъкът за 2023 г. е много разнообразен: можем да видим Риана, Били Айлиш или актриси като Ан Хатауей, Мишел Йео, Салма Хайек. Както обикновено, дизайнерите присъстват със своите посланици, както направиха Пиерпаоло Пичоли (Valentino) с Флорънс Пю или Оливие Рустейн (Balmain) с Джеръми Поуп.

Кой ще бъде домакин на Met Gala 2024?
Все още не е известно кой ще бъде избран. През 2023 г. водещи бяха Пенелопе Крус, Михаела Коел, Дуа Липа, тенисистът Роджър Федерер и самата Анна Уинтур.

Какъв ще бъде дрескодът на червения килим за Met Gala 2024?
Имайки предвид донякъде абстрактната концепция, по-буквалният залог ще бъде да присъствате на Met Gala 2024 в модели, загатващи за природата. Очаквайте демонстрация на величествени флорални рокли и деликатни ботанически и животински принтове. Изглежда, че червеният килим ще се превърне в огромна градина като прелюдия към останалата част от събитието. Интересно ще бъде да видим реинтерпретациите на тези "спящи" експонати от изложбата: дали Ким Кардашиян отново ще предизвика полемика, както направи през 2022 г. с роклята на Мерилин Монро?