"Карл Лагерфелд: A Line of Beauty" - всичко, което трябва да знаем за годишната Met Gala 

  • Сподели:
"Карл Лагерфелд: A Line of Beauty" - всичко, което трябва да знаем за годишната Met Gala 

Темата на Met Gala за 2023 г. - ''Карл Лагерфелд: A Line of Beauty'' е в чест на бившия творчески директор на Chanel след смъртта му през 2019 г. Най-голямата модна вечер отново ще се състои в първия понеделник на май, който тази година е 1 май, в музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк.

Наричана с обич "най-голямата модна вечер", Met Gala 2023 е благотворителна вечер за набиране на средства за музея на изкуствата "Метрополитън" в Ню Йорк. Събитието посреща звезди, млади творци и представители на индустрията. 

"Карл Лагерфелд: "Линия на красотата" ще покаже над 150 оригинални визии на покойния дизайнер - ще изследва творчеството на Лагерфелд от 50-те години на миналия век до последните му колекции през 2019 г. В допълнение към проследяването на периода на Лагерфелд като творчески директор на Chanel, Chloé и Fendi (и на собствения му едноименен лейбъл), шоуто ще разгледа и времето на дизайнера в Balmain и Patou. Много от изложените предмети ще се появят заедно с огромната му колекция от скици. 

 

"Той скицираше всичко", каза през септември Андрю Болтън, отговорният куратор на Института за костюми Уенди Ю. "Винаги е казвал, че е можел да рисува, преди да може да говори или ходи. В много отношения това беше основната му форма на комуникация, независимо дали ги предаваше по факс или чрез iPhone. Затова в основата на изложбата ще бъде еволюцията на двуизмерните рисунки на Карл в триизмерни облекла."

Кой ще бъде домакин на Met Gala 2023?
На 18 януари Vogue обяви, че домакини през 2023 г. ще бъдат Пенелопе Крус, Михаела Коел, Роджър Федерер, Дуа Липа и Анна Уинтур от Vogue, които са официални съпредседатели на вечерта. 

Каква беше темата на Met Gala 2022?
Темата на Met Gala през 2022 г. беше "Антология на модата в Америка''. В изложбата Андрю Болтън се фокусира върху приобщаването в модата и отпразнува невъзпятите герои на американския дизайн. Тя е продължение на темата от 2021 г., която беше ''Лексиконът на модата в Америка''. Домакини на Met Gala 2022 бяха Реджина Кинг, Блейк Лайвли, Райън Рейнолдс и Лин-Мануел Миранда, които бяха официални съпредседатели на вечерта, а дизайнерът Том Форд, Адам Мосери от Instagram и Анна Уинтур от Vogue бяха почетни съпредседатели.

Какво представлява Met Gala?
Организирана и ръководена от Анна Уинтур от 1995 г. насам, Met Gala се превърна в обичан ежегоден празник на модата. Смята се, че събирането на средства за Института за костюми към музея "Метрополитън" традиционно се провежда по повод откриването на годишната модна изложба. Година след година събитието събира осемцифрени суми.

Колко души присъстват на Met Gala?
На събитието обикновено присъстват около 600 души, въпреки че на Met Gala 2021 г. присъстваха по-малък брой посетители. 

Кой е поканен на Met Gala?
До вечерта преди събитието списъкът на гостите е строго секретен. Но някои от най-големите имена в бизнеса редовно присъстват - от Бионсе и Лейди Гага до Мадона и Риана. Най-често дизайнерите присъстват със своите музи: спомнете си Марк Джейкъбс и Кейт Мос или Никола Гескиер и Ема Стоун от Louis Vuitton.