Находките на High View Art: пътешествие из музеите на Ватикана

  • Сподели:
Находките на High View Art: пътешествие из музеите на Ватикана

Малко история за Ватиканските музеи
През 1447 г. папа Николай V започва строежа на Ватикана, основава Ватиканската библиотека и възлага на архитекта Бернардо Роселино проектирането на новата базилика "Свети Петър", а на художника Фра Анджелико - украсата на Николския параклис. През 1471 г. Сикст IV поръчва изграждането на нов параклис - Сикстинската капела, с живописна украса от художници като Сандро Ботичели и Пиетро Перуджино, която по-късно през 1508 г. Микеланджело Буонароти прерисува по заповед на Юлий II.

Ватиканските музеи се раждат с частните творби на папа Юлий II, който, след като е избран за папа през 1503 г., премества колекцията си в Осмоъгълния двор. Сред произведенията са Аполон Белведере, Венера Феликс, Спящата Ариадна и групата Лаокоон. Построени са нови сгради с галерии и пасажи, които ги свързват със съществуващите. Юлий II поръчва декорацията на стаята на Рафаел и спираловидната рампа, проектирана от Донато Браманте като достъп до горните етажи от градината на Белведере. През 1580 г. папа Григорий XIII поръчва Галерията на картите от западната страна на двора на Белведере.

През 1740 г. Бенедикт XIX реорганизира залите на Свещения и Профанния музей и Кабинета на маските. През 1756 г. илюстрациите и археологическите открития на Йохан Йоахим Винкелман дават тласък на публичното излагане на ватиканските колекции. Папите Климент XIV и Пий VI проектират музея "Пио Клементино", а Пио VII възлага на Антонио Канова да организира музея, който носи неговото име. През 1837 г. Григорий XVI открива Грегорианския етруски музей, а две години по-късно основава Грегорианския египетски музей. В Латеранския дворец през 1844 г. е основан Профанният Григориански музей, а от 1870 г. изложбата на произведенията в Католическата църква е реорганизирана. По-късно Пий XI основава Мисионерско-етноложкия музей и открива художествената галерия (Pinacoteca), в която са изложени картини, направени от Наполеон и възстановени след Виенския конгрес през 1815 г.

Десетилетия по-късно, през 1970 г., старата колекция Lateranensis е прехвърлена във Ватикана, музеите Gregorian Profane и Pio Cristiano, а през 1973 г. - Мисионерско-етнологичният музей. Колекцията за съвременно религиозно изкуство и Павилионът за карети са създадени през 1973 г. по време на понтификата на Павел VI. Между 1989 и 2000 г. са реорганизирани Грегорианският египетски и Грегорианският етруски музей и е създаден Историческият музей.

Какво представляват Ватиканските музеи в наши дни?
Ватиканските музеи са включени в списъка на най-важните музеи в света и посещението им представлява важен етап за тези, които посещават Рим. Вътре във Ватиканските музеи днес се съхраняват колекциите, които с течение на времето са натрупали папите, в допълнение към великите шедьоври на всички времена, превърнали се в ценно свидетелство за една епоха.

Във Ватиканските музеи се съхраняват не само изящните колекции от произведения на изкуството, археологията и етнологията, създадени от различните понтифици през вековете, но и някои от най-уникалните и значими в историческо и художествено отношение места в Апостолическите дворци. През февруари 2000 г. е открит монументалният вход в северната част на стените на Ватикана, съвсем близо до стария вход, направен от Джузепе Момо през 1932 г. Тук се намира спираловидното стълбище в рампа с парапет, проектирано от Антонио Мараини и понастоящем използвано за излизане от музея.

Любопитни факти за Ватиканските музеи
Знаете ли, че Ватиканските музеи са отворили врати през XVI в. и в момента се посещават от повече от 6 млн. души всяка година? В момента Ватиканските музеи имат 4 различни маршрута, за да се разгледат различните галерии и да се разчупи големият брой посетители, като всички тези маршрути са пълни с произведения на изкуството и завършват в Сикстинската капела.

Микеланджело Буонароти, един от най-известните ренесансови художници в света, е посветил почти десет години от живота си на картините, които покриват свода и стената на олтара на Сикстинската капела? Сикстинската капела се намира в рамките на Ватиканските музеи и е задължително да я посетите, ако отивате в Рим и Ватикана - едно незабравимо преживяване, което не можете да пропуснете.

Ватиканските музеи обединяват една от най-впечатляващите и богати колекции в света, принадлежащи на Католическата църква, те разполагат с повече от 70 000 експоната на площ от 42 000 метра.

Защо да посетите Ватиканските музеи?
Посещението на Ватиканските музеи е уникално преживяване, което трябва да се изпита поне веднъж в живота. Това посещение представлява дълго и интересно пътуване, което ще ви изпълни с емоции през повече от двадесет века история и изкуство. Сикстинската капела, стаите на Рафаел и художествената галерия (Пинакотека) са само част от големия брой безценни колекции.

Можете да закупите билет за музеите онлайн и да следвате аудиогида или да посетите тези прекрасни музеи в рамките на малка частна обиколка. С предварителното закупуване на билети за Ватиканските музеи ще влезете, прескачайки опашката на билетната каса. Друга силно препоръчвана обиколка на Ватикана с екскурзовод е тази, която включва Сикстинската капела и базиликата "Свети Петър". Снимките в Сикстинската капела са строго забранени!

Други забележителности в района
На няколко крачки от Ватиканските музеи, има още една забележителност от голямо значение, която можете да посетите, като Кастел Гандолфо, Ватиканските градини и базиликата "Свети Петър", в която се помещава Светият престол и която се намира в некропол от I век. Това е най-важният религиозен храм на католицизма. Базиликата носи името на първия папа в историята на католическата религия - Свети Петър, чието тяло е погребано вътре.

Размерите ѝ са били огромни за периода на построяването ѝ. Строежът ѝ е продължил 160 години и върху нея са работили велики художници като Мадерно, който е работил върху фасадата, Микеланджело - върху купола, и Бернини - върху площада, превръщайки ги в уникални произведения в света.

Мисията на Ватиканските музеи
"Лаокоон и неговите синове", първата придобивка на Ватиканските музеи, е изложена пред публика един месец след откриването ѝ през 1506 г. През следващите няколко века с разрастването на колекцията се увеличават и музеите, които днес са един от най-важните музеи в света.

Изкуството е евангелизация
Макар че изкуството е достоверно свидетелство за красотата на творението, за Църквата то е, което е по-важно, "инструмент за евангелизация". Изкуството, независимо дали е под формата на музика, архитектура, скулптура или живопис, се използва за демонстриране и предаване на посланието на християнството. Пример за това е как катехизисът се е провеждал чрез каменни скулптури в средновековните катедрали, тъй като хората не са знаели да четат. Според Църквата красотата представлява начин за среща с Бога. С намерението да използват изкуството като средство за разпространение на Божието слово, Ватиканските музеи са замислени като "място на красота и гостоприемство". Това е пространство, което е отворено не само за нови форми на изкуство, но и за хора от всички сфери на живота.