Находките на High View Art: Саграда Фамилия

  • Сподели:
Находките на High View Art: Саграда Фамилия

Започната през 1882 г. и все още незавършена, осезаемата, органична форма на римокатолическата базилика La Sagrada Família (Светото семейство) е една от най-известните забележителности на Барселона.

Тя е неочаквана гледка в индустриалната си среда, със смелите си летящи контрафорси и усукани кули, извисяващи се над града.

Катедралата е финансирана с дарения, за да насърчи християнството в Барселона, което по това време е в упадък. През 1883 г. Гауди поема поста главен архитект и променя първоначалния неоготически проект в такъв, основан на геометричните форми, които се срещат в природата. Това е експресионистичната визия на Гауди за катедрала на XX век, в която той използва визуален символизъм, за да изрази многобройните тайни на християнската вяра.

Проектите и моделите на Гауди, повечето от които са унищожени по време на Гражданската война в Испания, показват огромна форма, която може да побере около 13 000 души. Изграден по основния план на базилика, латинският кръст е заобиколен от три страни с портици. На изток се издига фасадата "Рождество Христово" със сцени, посветени на раждането на Исус; на запад е фасадата "Страсти", изобразяваща разпятието на Исус, а главният вход се гордее с фасадата "Слава", показваща как хората могат да празнуват Божествената слава.

Над главите им се издигат до небето няколко огромни камбанарии с форма на вретено, всяка от които символизира различни библейски фигури: апостолите, евангелистите, Дева Мария и най-високата от всички - централната кула, изобразяваща Исус.

Когато Гауди умира през 1926 г., са завършени само фасадата на Рождество Христово, едната кула, апсидата и криптата. Гауди, чийто гроб се намира под катедралата, е знаел, че няма да доживее да види завършването на визията си, тъй като е смятал, че това ще отнеме 200 години, но, както е казал той, "патронът на този проект не бърза". През 1984 г. Ла Саграда Фамилия е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Архитектурното творчество на Гауди е забележително с разнообразието си от форми, текстури и полихромия, както и със свободния, експресивен начин, по който тези елементи на изкуството му изглеждат композирани. Сложните геометрични форми на сградите на Гауди до такава степен съвпадат с архитектурната им структура, че цялото, включително и повърхността, изглежда като естествен обект, напълно съобразен с природните закони.

Подобно усещане за пълно единство е залегнало и в живота на Гауди - личният и професионалният му живот са били едно цяло, а събраните от него коментари за строителното изкуство са по същество афоризми за изкуството на живота. Той е изцяло отдаден на архитектурата, която за него е съвкупност от много изкуства.

Храмът Expiatori de la Sagrada Família се счита за символ на Барселона от много жители и е единственото място, което не бива да пропускате, когато посещавате каталунската столица.

Първоначално замислена като обикновена римокатолическа църква, посветена на Исус, Мария и Йосиф, църквата в крайна сметка се превръща в най-яркия пример за каталунския модернизъм. През 2010 г. папа Бенедикт XVI я обявява за базилика.

Крайният резултат е изумителен архитектурен шедьовър, който, въпреки че не е завършен и се строи в продължение на близо 140 години, се превръща в един от най-посещаваните паметници в Испания, като през 2019 г. е посетен от 4,7 милиона посетители.

Създаването и изграждането на Саграда Фамилия е жива история. Местният книжар Хосеп Мария Бокабела иска да построи изкупителен храм, посветен на Светото семейство. Първоначално Бокабела възлага проекта на архитекта Франсиско де Паула дел Вияр, който изработва неоготически проект, и през 1882 г. започва строителството.

Въпреки това, поради няколко разногласия с Бокабела, Антони Гауди поема задачата. Гауди замисля новаторски проект, който разширява границите на всички познати архитектурни стилове.

Основната цел на Гауди е да построи църква с фасади, които подчертават трите етапа от живота на Исус: Рождество, Страсти и Слава. Визията на архитекта е била да включи органичен символизъм в архитектурата, витражите и елементите на дизайна, за да разкаже историята на Исус, както и да подчертае някои ключови библейски истории.

През 1891 г., когато започва разработването на фасадата на Рождество Христово, Гауди осъзнава, че изграждането на Саграда Фамилия е толкова амбициозен проект, че със сигурност няма да види завършването му през живота си. Опасявайки се, че проектът ще бъде спрян след смъртта му и след като църквата придобие богослужебната си функция, Гауди решава, че вместо да изгражда централния кораб, ще започне изграждането на външната част на църквата.

По това време Гауди работи и по Casa Milà (La Pedrera) и когато тя е завършена през 1912 г., той се съсредоточава изключително върху строежа на Sagrada Família. Работи по нея до смъртта си през 1926 г. и е погребан в криптата. След смъртта на Гауди Доменек Суграньес и Грас поема основната роля на архитект.

Храмът претърпява сериозни щети по време на Гражданската война в Испания (1936-39 г.), когато група анархисти го подпалва, изгаряйки значителна част от работилницата на Гауди. За щастие част от материалите му могат да бъдат възстановени.

Работата е възобновена през 1954 г. и оттогава е в процес на изграждане.

Защо Саграда Фамилия не е завършена и кога ще бъде завършена?
Дори с помощта на съвременните технологии квалифицираните архитекти и инженери срещат трудности при разгадаването и реализирането на сложните геометрични фигури, които изграждат най-високата църква в света (172,5 м).

Освен това, въпреки международната си известност, Саграда Фамилия е проект, който е насърчен от хората за хората, така че винаги е разчитал на частни дарения. В историята е имало моменти, когато не е имало никакво финансиране, особено по време на Гражданската война в Испания и последвалите я десетилетия. Едва след Олимпийските игри в Барселона през 1992 г., когато градът започва да придобива международна репутация и броят на посетителите се увеличава, строителството се ускорява експоненциално.

Очакваше се Саграда Фамилия да бъде завършена през 2026 г. - за стогодишнината от смъртта на Гауди - но завършването ѝ беше отложено заради COVID-19. Работата вече е възобновена, но нова дата за завършване не е обявена.