3 май - Световен ден на свободата на печата

  • Сподели:
3 май - Световен ден на свободата на печата

Денят на свобода на печата действа като напомняне на правителствата за необходимостта да зачитат техния ангажимент към свободата на словото и също ден за размисъл сред медиите, свързани с професионалната етика.

Също толкова важно е, че Световният ден на свободата на печата е ден на подкрепа за медиите, които са мишени за ограничаване или премахване на свободата на печата. Това е и ден за възпоменание за онези журналисти, които загубиха живота си в преследване на нечия история.

Световният ден на свободата на печата 2022 г. ще обедини отново съответните заинтересовани страни като политици, журналисти, представители на медиите, активисти, мениджъри по киберсигурност и правни експерти, за да проучат тези проблеми и да разработят конкретни решения за справяне със заплахите, породени от засиленото наблюдение за свободата на печата и поверителността.Темата на 2022 година е: Журналистиката под дигитална обсада

Тазгодишната тема на Световния ден на свободата на печата "Журналистиката под дигитална обсада" осветява множеството начини, по които журналистиката е застрашена от наблюдение и дигитални атаки срещу журналисти, както и последиците от всичко това върху общественото доверие в цифровите комуникации.

Последният доклад на ЮНЕСКО за световните тенденции - "Заплахи, които мълчат: Тенденции в безопасността на журналистите", подчертава как наблюдението и хакването компрометират журналистиката. Наблюдението може да разкрие информацията, събрана от журналисти, включително от лица, подаващи сигнали за нередности, и нарушава принципа на защита на източниците, който повсеместно се счита за предпоставка за свободата на медиите и е залегнал в резолюциите на ООН. 

Наблюдението може също да навреди на безопасността на журналистите чрез разкриване на чувствителна лична информация, която може да бъде използвана за произволен съдебен тормоз или атака.

Налице е нарастващ глобален тласък за насърчаване на повече прозрачност по отношение на начина, по който интернет компаниите използват данните на гражданите и как тези данни информират прогнозните модели и изкуствения интелект, позволявайки засилване на дезинформацията и омразата.