''Образовани за мир'' е темата на Десетата юбилейна Национална конферeнция за глобално образование

  • Сподели:
''Образовани за мир'' е темата на Десетата юбилейна Национална конферeнция за глобално образование

За десета поредна година Българската платформа за международно развитие (БПМР) организира националната конференция за глобално образование.

Тазгодишното юбилейно издание е на тема „Образование за мир“ и ще се проведе съвместно със Студентски съвет при СУ "Св. Климент Охридски".

Конференцията ще се проведе в периода 10-11 септември 2022 г. в Аулата на Ректората на СУ "Св. Климент Охридски", бул. "Цар Освободител" 15 в София. 

„Изборът на темата „Образование за мир“ е продиктуван от убеждението ни, че след като войните започват в умовете на хората, защитата на мира трябва да бъде изградена в съзнанието на хората. Вярваме, че темата за мира е подходяща по всяко време и за всяка форма на образование, както за най-малките, така и за техните ментори и преподаватели“, сподели председателят на БПМР проф. Петранка Филева.

Организаторите съобщават, че конференцията ще съдържа три панела и три ателиета, посветени съответно на мира у дома, мира в света и мира с природата.

„С помощта на университетски преподаватели и експерти ще търсим отговор на въпроса как образованието да даде на младите хора уменията и ценностите, нужни им да подкрепят култура на мира на лично, училищно и общностно ниво“, допълва Филева.

Панелисти и участници ще обсъждат начини и инструменти как образованието да помогне на учениците да разбират света и да израстват като граждани, способни да се борят за демократични, справедливи и ефективни системи на национално и международно управление.

Важен акцент ще бъде поставен и върху въпроса как образованието да помогне на младите хора да живеят в мир с природата и да живеят така, че да не нарушават нейното достойнство.

Традиционно в рамките на конференцията ще се проведе и официалната церемония по награждаването на тазгодишните победители в двата конкурса – „Глобално училище 2022“ и „Глобално училище в действие 2022“.

На участващите в конкурса училища специални награди ще бъдат предоставени и от Международната награда на херцога на Единбург-България.