Обявиха опит за първата по рода си ваксина за предотвратяване рака на гърдата

  • Сподели:
Обявиха опит за първата по рода си ваксина за предотвратяване рака на гърдата

Учени провеждат експерименти, свързани с ваксина срещу рак на гърдата, в лаборатория в Кливландската клиника. 
Типът рак на гърдата е често срещан, лечим, в случай, че е открит на време, но би могъл да бъде и смъртоносен или да бъде предотвратен само с мастектомия.
Изследователите първо ще тестват ваксината при тройно отрицателни оцелели от рак на гърдата с висок риск от рецидив. 

"В дългосрочен план се надяваме, че това може да бъде истинска превантивна ваксина, която ще се прилага на здрави жени, за да се предотврати развитието на тройно отрицателен рак на гърдата, формата на рак на гърдата, за която имаме най-малко ефективни лечения", заяви д-р. Г. Томас Бъд, от Онкологичния институт Таусиг в Кливланд и главен изследовател в проучването.
Участниците в него ще получат по три дози от ваксината.

Тройно негативният рак на гърдата представлява около 12% до 15% от всички видове рак на гърдата и убива почти една четвърт от пациентите в рамките на пет години след поставянето на диагнозата. По-често се среща сред афро-американските жени и тези с BRCA1 мутации.
Наличието на определен протеин, α-лакталбумин, обикновено придружава заболяването, въпреки че се предполага, че се появява само когато жената кърми. 

След това ваксината ще се насочи към този протеин, подтиквайки имунната система да предотврати възникващите тумори на гърдата, които го експресират. Дозите ще включват и лекарство, което предупреждава имунната система за а-лактабалбумин, така че да може да спре възникващия туморен растеж.   

Изпитването ще включва от 18 до 24 пациенти, които са без туморни заболявания, след като са били лекувани за ранен стадий на тройно-негативен рак на гърдата през последните три години. Те ще получат три инжекции с интервал от две седмици. Лекарите ще започнат с ниски дози само при няколко пациенти, които ще наблюдават внимателно, преди да увеличат дозата и да включат повече участници в изследването.

„След като разберем колко от ваксината можем да дадем, ще разгледаме нейните ефекти върху имунната система. Това ще ни помогне да разберем дали ваксината действа по начина, по който искаме да действа и след това ще разширим всяко ниво на дозата.", казва д-р Бъд.

Изследването се очаква да приключи през септември 2022 г. То е финансирано от Министерството на отбраната на САЩ. 

„Тази стратегия за ваксинация има потенциал да бъде приложена и към други видове тумори.
Нашата транслационна изследователска програма се фокусира върху разработването на ваксини, които предотвратяват заболявания, с които се сблъскваме с възрастта, като рак на гърдата, яйчниците и ендометриума. Ако са успешни, тези ваксини имат потенциала да трансформират начина, по който контролираме раковите заболявания при възрастни и да увеличат по
някакъв начин продължителността на живота подобно на въздействието, което е имала програмата за ваксинация в детството."