Самотен татко осиновява момиченце със синдром на Даун

  • Сподели:
Самотен татко осиновява момиченце със синдром на Даун

Този самотен татко осинови момиченце със синдром на Даун, което преди това било отхвърлено от 20 семейства.

Няма нищо по-сърдечно от това да четете истории за изоставени деца, които най-накрая намерат дом при любящи родители. 
Преди време имаше гей двойка, която осинови ХИВ-позитивно бебе. Днес обаче ще ви срещнем с Лука Трапанезе от Италия, който оспорва стереотипите за бащинство, религия и семейство в родната си страна. Още през 2017 г. 41-годишният Лука осиновява дъщеря си Алба, когато тя няма и един месец. Историята на Лука стана вайръл в медиите по няколко причини – една от които е, че Лука е гей и неженен, и социалните служби в Италия обикновено не предоставят попечителство на неженени, хомосексуални мъже. По-късно Лука заяви пред медиите, че социалните са му казали, че ще има възможност да осинови дете само със здравословни или поведенчески проблеми. Това не уплашило и разколебало Лука, знаейки предизвикателствата, които му предстоят.През 2017 г. Лука осиновява момиченце на име Алба.

Когато е осиновена, Алба е само на 13 дни и със синдрома на Даун. Това е и причината да бъде изоставена от родната си майка. Не било лесно да се намери семейство за бебето Алба - 20 семейства отказали новороденото заради състоянието ù. За щастие обаче Лука се появил и животът на Алба се променил завинаги.От 14-годишен Лука работи и е доброволец за организации, фокусирани върху деца със специални нужди. Винаги е искал да стане баща, но това е било съпроводено от определени борби, поради факта, че е необвързан.
През 2017 г. най-накрая му било дадено разрешение да осинови дете при едно условие - наличието на Даун синдром у бебето.„От 14-годишен бях доброволец и работех с хора с увреждания. Чувствах, че имам необходимите знания и опит, за да го направя. Когато за първи път я държах в ръцете си, бях обзет от радост и вълнение. Знаех веднага, че тя е моята дъщеря. Това бе първият път, когато държах новородено в ръцете си. Преди този миг винаги съм се страхувал. Но когато за първи път държах Алба, знаех, че съм готов да бъда неин баща", каза Лука пред медиите.
Днес животът на младия татко се върти около Алба. 


"Тя революционизира живота ми и донесе в него щастие и чувство на удовлетвореност. Гордея се, че съм неин баща. Исках тя да бъде моя дъщеря."