Уважавайте по-възрастните хора - има какво да научите от тях

  • Сподели:
Уважавайте по-възрастните хора - има какво да научите от тях

Прекарвайте време с тях и слушайте внимателно

Много възрастни хора са самотни, независимо дали са пенсионирани и вече нямат своя работен социален график, или са загубили съпруга си и някои приятели. Независимо от това, те все още се нуждаят от богат социален кръг, който да ги прави щастливи.

Мнозина от тях могат да се изолират с течение на времето, което може да доведе до влошаване на здравето им. Отделете време за посещение на възрастните си близки, учете се от тях, но също така им дайте цел - връзките са от ключово значение за здравословното остаряване. 
По-възрастният човек крие опит, който може да бъде полезен и за двама ви.

Да се държим учтиво към по-възрастните хора, е знак за уважение. Една голяма част от тях са израснали във време, в което демонстрацията на уважение и маниерите, са били част от ежедневния етикет. Ако говорят, слушайте ги, не ги прекъсвайте. Проявяването на уважение може не само да озарява деня им, но и вашия, тъй като може да научите нещо или просто да се почувствате добре, като разведрите деня на някого.

Поискайте им съвет

Възрастните могат да допринесат много за обществото чрез житейския си опит, така че търсенето на съвет е добре прекарано време.  

Обсъдете семейното наследство, история и традиции

В семейните истории има неоспорима сила. Всъщност, съставянето на семейна история може не само да обедини членовете на семейството и да укрепи връзките между поколенията, но има функция и да образова за семейната генетика, личности и др. Семейната история се превръща в по-силни семейни връзки и житейски успехи. Всъщност, последните проучвания показват, че децата, които имат повече познания за семейната си история, са склонни да показват по-голяма емоционална устойчивост, по-ефективно се изправят срещу стреса и предизвикателствата, тъй като имат по-силно усещане за това откъде идват и кои са те.

Обадете им се

Ако живеете твърде далеч от вашия близък възрастен роднина или любим човек, за да се виждате редовно, обадете му се. В нашия натоварен живот е лесно да забравим значението, което един възрастен ще изпита, ако отделим време от деня си, за да го поздравим и да си поговорим. Телефонните обаждания са личен начин да изразите, че ви е грижа.

Кажете им колко много ги цените и уважавате, докато още имате тази възможност

Дори да демонстрирате, че уважавате по-възрастните си чрез действията си, важно е да им кажете колко много ги оценявате и уважавате. Комплиментите и даването на цел на хората, особено на по-възрастните, е много положително послание. Ако имате възрастни приятели, които са ви повлияли положително, не забравяйте да им го споделите. Вероятно това ще предизвика усмивка на лицето им.

Посетете общностите за възрастни хора

Светът се движи с бързи темпове и хората понякога забравят какво наистина е важно. Възрастните хора понякога са забравени и изоставени, но все още са живи и тук. Посещавайки домове за възрастни хора, вие съобщавате на възрастните, че ви е грижа. Вие им давате цел и разговор чрез социално взаимодействие.  
Когато даваме нещо от себе си, се чувстваме по-добре.
Безкрайно трогателните моменти в живота ни правят всичко това да си заслужава и често тези моменти са прекарани в доброволчество и раздаване на нуждаещите се.