Как да се справим със страховете си – първа част

  • Сподели:
Как да се справим със страховете си – първа част

''Едно от най-великите открития, които човек прави, една от най-големите изненади е да открие, че може да прави това, което се е страхувал, че не може!'' – Хенри Форд

Страхът често пъти е способен напълно да парализира нашето съзнание, като ни остави без въздух и ярка мисъл, за която можем да се хванем. Всеки човек поне веднъж в живота си е изпитвал даден страх свързан със заобикалящата го среда, височини, животни, затворени пространства, от социални контакти и какво ли още не. Страхът е около нас, но по-интересното е, че всъщност ние сме тези, които го подхранваме и му даваме живот в своето подсъзнание, а когато това се случи, страхът се загнездва там, като просмуква нашия реален поглед над събитията. Страхът е способен да ни извади рязко от зоната ни комфорт, като ни изхвърли директно в бурни води, без да можем да се хванем за нещо, дори без да можем да плуваме. 

Страхът поражда в нас едно неприятно усещане, което ни възпира да бъдем себе си и да правим това, което искаме в действителност, поради неприятното усещане, че няма да се получи. В повечето случаи страхът е подсъзнателна бариера, която нашият ум поставя, когато се вкопчим в нещо, което не харесваме или просто така сме си въобразили. Например страхът от животни, който огромен процент от хората изпитват, техният страх може да бъде отключен от някакви изминали преживявания с даден животински вид или пък от отказ от филм например, който се е запечатал в съзнанието им и с времето е създал, още по-зловещ образ в повечето случаи плод на самовнушения.

Страхът живее в нашето съзнание често пъти и под напора на фантазията ни, така например това, от което ни е страх с времето, вместо да изчезва от главата ни, става все по-осезаемо и зловещо, тъй като сме прибавили допълнителни щрихи в своят ум, чрез които сме успели да го подхраним и в крайна сметка сме успели да създаде, един нереален образ, който не съществува и е само плод единствено на подсъзнанието ни.

''Можете да победите почти всеки страх, ако просто накарате ума си да го направи. Защото, помнете, страхът не съществува никъде другаде, освен в ума!'' – Дейл Карнеги

За да се справим със своите страхове и за да можем напълно да ги изтрием от съзнанието си, трябва да се изправим пред тях, така постепенно те ще започнат да избледняват, докато не дойде момента, в който напълно ще изчезнат!
Страхът е игра на нашето подсъзнание, която всъщност ние самите сме започнали, а то е успяло да доразвие, като премине още няколко нива от нея и се усъвършенства, именно поради тази причина, когато изпитваме страх от нещо, първо трябва да се обърнем към себе си и мисловно да достигнем до причините за този страх, след което, чрез помощта отново на въображението да излезем от тази зловеща игра, като заличим изцяло страха от ума си.
Един от методите, който използват известни психолози е свързан с възможността психологически да се изправим и да заличим този страх, след което когато дойде момента физически и реално да се изправим, пред това което ни плаши, ние ще сме заредени с достатъчно сили, за да можем да се справим и напълно да изтрием досегашните си тревоги от съзнанието. И така, например вашият страх е от водата и може би този страх се дължи на някое неособено приятно преживяване във вашето минало и именно тогава този страх е бил отключен в съзнанието ви.

''Правете това, от което се страхувате най-много и смъртта на страха е сигурна!'' – Марк Твен

Когато осмислите от къде и кога се е породил страхът, ще имате повече инструменти, с които да се борите срещу него, затова е важно на първо място точно това да направите, като разберете кои са факторите, които пораждат във вас силната тревожност.
Можете да преминете и към терапията за пречистване на страха, която ще ви зареди със сили да се изправите и да заличите завинаги този страх от своята глава. Представете си, че се намирате в близост до басейн или пък до морето. Сега си представете как се вглеждате във водата, без да я докосвате и без да се доближавате, след което усетете как тя ви предава едно усещане за успокоение и вие притежавате силата да я покорите.

Всичко, което пресъздавате като сцени във вашето съзнание, трябва да се изпълнява стъпка по стъпка, докато не достигнете момента, в който да усетите, че вече не се страхувате чак толкова от водата например. Разберете, че вие владеете положението и най-вече своите мисли и страхове! А сега отново си представете водата, но вече как бавно се доближавате към нея, как залива тялото ви и ви дава нужното успокоение. 

Когато искате да преодолеете даден страх, винаги първо започнете да го изкоренявате надълбоко в своето съзнание, а следващата стъпка е да се изправите физически срещу това, което силно ви плаши и да разберете, че в действителност този страх в голям процент е бил плод на добавени провокативни елементи от страна на фантазията ви, която този път не е работела определено във ваша полза. 

След мисловната техника за преодоляване на страха направете така, че да се изправите срещу това, което ви кара да настръхне и тогава ще забележите, че благодарение на мисловната терапия, която предварително сте направили се чувствате готови и заредени със сили за да преодолеете всички свои страхове!