Успокояващи аромати срещу умора и стрес

  • Сподели:
Успокояващи аромати срещу умора и стрес

Има много видове отпускащи миризми, които са способни да ни пренесат на друго място, там където преди това сме се чувствали щастливи, а някои аромати притежават вълшебната способност да ни освободят от стреса и напрежението, които сме натрупали през деня.

Класическите аромати като канела, ванилия, лавандула, аромат на прясно смляно кафе и всякакъв вид цветя ни отвеждат в различни годишни сезони, без дори да сме напуснали уюта на своя прекрасен дом, като с магия ние успяваме да се пренесем на различно магическо място.

Още древните египтяни са използвали най-вълшебните ароматни масла за пречистване, но и успокояване на духа както и за възстановяване на кожата им.

Ще разгледаме част от миризмите, които успяват да свалят стреса от нашите плещи и да ни накарат да се чувстваме свободни и заредени с нова енергия.

Аромат на краставица

Миризмата на краставица има способността да ни отвежда назад във времето и да отключва в нас мили детски спомени. Ароматът ѝ влияе изключително благоприятно върху нашата нервна система, като директно ни подарява усещането за удовлетворение и щастие.

Аромат на ванилия

Повечето ароматерапевти са на мнение, че ароматът, който носи ванилията, действа успокояващо и ни отървава от тревожните мисли и стрес. Ванилията притежава способността да свали натрупалото се нервно напрежение в нас и ни помага да се отпуснем и да релаксираме, без да напрягаме ума си с ежедневните проблеми и трудности. Този божествен аромат е наистина вълшебен и специален, тъй като успява да отпусне тялото ни, както и да пречисти мислите ни.

Аромат на канела

Канелата носи един изискан и успокояващ аромат, с който повечето хора правят пряка асоциация със зимата и вкусните коледни сладки. Уханието на канела е предпочитан аромат от повечето хора, тъй като има способността да действа много благоприятно върху тревожността и стреса, като директно ни освобождава от психическата преумора.

Аромат на мандарина или портокал

Едва ли съществува човек, който не би харесал този аромат на пресни цитрусови плодове, който влияе много успокояващото и ни създава усещането за една съвършена уютна вечер с най-близките ни хора пред камината.

Повечето етерични масла имат вълшебната способност да ни пренасят в миналото и да отключват в ума ни положителни спомени, свързани с любими хора и места, на които сме се чувствали наистина спокойни и щастливи.

Ароматът на мандарина и портокал също притежават вълшебно ухание, което ни дава усещането, че всичко е така прекрасно и изпълнено с хармония.

Останалите аромати, които можем да използваме в борбата си срещу стреса са -  лавандула, масло от чаено дърво, масло от роза и лайка. Всички тези аромати могат да бъдат използвани под формата на етерични масла и различни ароматни свещи, които да поставим в своят дом като с тяхна помощ  ще можем по-лесно да се освободим от стреса и да се почувстваме уютно, спокойно и изпълнени с настроение. 

Вижте още: Етерично масло за всяка зодия

Да пречистим ума и тялото с Аюрведа

Етерично масло от див портокал - ползи за здравето

Масло от розмарин за стимулиране на растежа и възстановяването на косата

Лечебната сила на етеричните масла